• Lussestjärna
  • Lussestjärna

    • 1 st
    • 45 min
    • 2 tim 55 min

    En vacker och otroligt god lussestjärna med farinfyllning.

    4.8/5

    5 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Saffranskok

      Värm upp saffran, vatten och sirap till ca 60 °C, rör om och tag bort från plattan. Tillsätt gärna ett par matskedar konjak eller sprit till saffranskoket för att få ut ännu mer färg och smak. Saffranskoket går bra att göra i förväg och spara i kylen någon vecka, plasta väl.

    • 2

      Deg

      Värm mjölk och vatten till 25 °C, smula ner och lös upp jästen. Tillsätt resterande ingredienser och saffranskoket. Kör i maskin, 3 minuter långsamt och 7 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 3

      Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den rund, täck med plast och låt degen vila i ca 30 minuter.

    • 4

      Dela degen i fyra delar och forma dem runda.

    • 5

      Kavla ut första degbiten som en mattallrik och lägg den på plåt med papper, bred på 1/3 av fyllningen. Kavla ut nästa degbit lika stor och placera den ovanpå, den utkavlade med fyllning på.

    • 6

      Bre på fyllning även på denna och fortsätter kavla ut den tredje biten på samma sätt och placerar den ovanpå som ett tredje lager. Bre därefter på den sista av fyllningen.

    • 7

      Kavla ut den sista degbiten och placerar den överst.

    • 8

      Ställ ett glas i mitten på degen högst upp och skär med kniv från glaset ut till kanten (som blomblad), 16 gånger totalt. Börja skära kl 12, 15, 18, 21 så blir det lättare att får jämt. Fortsätt sedan att skära 4 st mellan 12, 15 osv.

    • 9

      När vi har skurit och fått 16 st remsor, tar vi bort glaset.

    • 10

      Ta tag i två remsor bredvid varandra och snurra den högra medsols och den vänstra motsols, snurra två varv och tryck ihop dem med varandra.

    • 11

      Fortsätt med nästa två remsor tills alla är snurrade och ihopsatta.

    • 12

      Lägg stjärnan på en plåt och ställ in i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50-60 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 90-120 minuter.

    • 13

      Pensla med uppvispat ägg och strö på strösocker. Grädda stjärnan i ca 180 °C i ca 28-35 minuter. Sikta på florsocker på stjärnan när den är sval.

     

    Tips! Degen ska släppa fint från botten av bunken och vara elastisk vid Steg 2. Ta upp en lite degbit och sträck ut den, går den sönder direkt kan du blanda degen ett par minuter till.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (ca 1/2 pkt) KronJäst för Sötadegar, färsk
    • 575 g (ca 9,5 dl) vetemjöl special
    • 150 g (1,5 dl) mjölk, ljummen
    • 50 g (0,5 dl) vatten, ljummet
    • 50 g (1 st) ägg
    • 100 g smör, rumstempererat
    • 75 g (3/4 dl) strösocker
    • 6 g (1 tsk) salt


    Saffranskok

    • 0,5 g (1 pkt) saffran
    • 25 g (1 ¼ msk) sirap, ljus
    • 50 g (0,5 dl) vatten

    Fyllning

    • 150 g smör, rumstempererat
    • 150 g (ca 1,5 dl) farinsocker
    • 5 g (ca 1 tsk) vaniljarom
    • 10 g (ca 1 msk) maizenamjöl

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • florsocker

    Liknande recept