• Blinier – ryska plättar
  • Blinier – ryska plättar

    • 15-16st
    • 30 min
    • 1 tim 40 min

    Blinier (ryska plättar) passar som ett gott kvällsmål, en starter eller på buffébordet. Till skillnad från svenska pannkakor och plättar innehåller blinier jäst och bovetemjöl. Det ger ”plättarna” en svagt syrlig arom och smak, som passar förträffligt tillsammans med både salta tillbehör, så som lax, sill, stenbitsrom eller löjrom. Men även tillsammans med söta tillbehör, så som grädde och sylt.

    3.31/5

    540 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken fingervarm, ca 37°. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör tills den är upplöst.

    • 2

      Blanda ner båda mjölsorterna, äggulorna, saltet och resten av mjölken.
      Rör runt till en slät smet.

    • 3

      Täck skålen och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur.

    • 4

      Blanda därefter i gräddfilen.

    • 5

      Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner skummet i smeten.

    • 6

      Hetta upp ett plättjärn eller blinijärn med lite smör. Klicka i smeten, ca 2 msk till varje blini. Vänd dem när de har jäst upp och stelnat på ovansidan. Servera blinierna nygräddade med tillbehören ovanpå eller i små skålar vid sidan om.

    Passande serveringsförslag

    Smetana, (gräddfil blandat med lite citronsaft, salt & peppar), röd lök, svart eller röd stenbitsrom.

    Strimlad rökt lax, crème fraiche, riven pepparrot och löjrom

    Ansjovisfiléer eller matjessill, hackat kokt ägg, lite smält smör och gräslök

    Hackat kokt ägg med strimlad gravlax och hovmästarsås med en klick crème fraiche

    Gräddfil blandad med rökt kaviar, dill och hackat kokt ägg.

     

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk
    • 120 g (ca 2 dl) bovetemjöl
    • 120 g (ca 2 dl) vetemjöl
    • 2 äggulor
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 45 g (ca 3 msk) gräddfil
    • 2 äggvitor

    Liknande recept