• Ekologiskt Lantbröd
  • Ekologiskt Lantbröd

    • 2-3 bröd
    • 30 min
    • 2 tim 30 min

    Ett ekologiskt gott bröd som passar till alla måltider.

    3.32/5

    512 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Lös upp jästen i vatten, 25 °C. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen och blanda till en slät smet. Täck med plast och ställ i kylen över natten.

    • 2

      Dag 2

      Ta fram degen från kylen och låt den stå i rumstemperatur ca 1 timme.

    • 3

      Lös upp jästen i vatten, ca 25 °C. Tillsätt resterande ingredienser och blanda ner i fördegen från dag 1. Blanda till en smidig deg. Låt jäsa i bunken under plast ca 45 minuter.

    • 4

      Dela upp degen i 2-3 bitar och forma till bröd. Doppa bröden i fint rågmjöl och lägg på plåt med papper. Täck över med plast och låt jäsa i ca 60 minuter.

    • 5

      Sätt på ugnen på 260 °C och ställ samtidigt in en form med 0,5 L vatten längst ner i ugnen.

    • 6

      Snitta bröden och sätt in plåten i ugnen. Sänk temperaturen till 230 °C.

    • 7

      Grädda i ca 25-30 minuter och låt sedan svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Fördeg 

    • 20 g (2/5 pkt) KronJäst Ekologisk
    • 500 g (5 dl) vatten
    • 350 g (ca 5,5 dl) vetemjöl special
    • 100 g (ca 1,5 dl) rågmjöl, fint 
    • 100 g (ca 1,5 dl ) grahamsmjöl

    Dag 2

    • 30 g (3/5 pkt) KronJäst Ekologisk
    • 400 g (ca 6,5 dl) vetemjöl special
    • 20 g (2 msk) olja
    • 10 g (1 msk) sirap, med malt
    • 15 g (2,5 tsk) salt
    • 2 g (1 tsk) kummin, mald

    Alla ingredienser i receptet finns att köpa ekologiska i välsorterade matbutiker.


    Liknande recept