• Kanelknutar
  • Kanelknutar

    • 40 min
    • 1 tim 30 min

    Med kanel som bas blir det extra smakrikt med lite kardemumma. Vill man hellre baka längd så går det såklart också bra. Det är inte mycket som slår doften av nybakta bullar!

    3.56/5

    519 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula ner jästen.

    • 2

      Värm mjölken till 25 °C och häll över ingredienserna i skålen. Kör i maskin i ca 5 minuter på hög hastighet. Degen ska vara blank, smidig och släppa från skålens kanter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Täck degen med plast och låt jästa till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Kör sedan ytterligare några varv i maskinen.

    • 4

      Dela degen i två bitar. Kavla ut bitarna till ca 40×30 cm stora plattor. Bred ut ett tunt lager med fyllning, vik dubbel och skär ut 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.

    • 5

      Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter.

    • 6

      Pensla knutarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 8–10 minuter, tills gyllenbruna. 


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 500 g (5 dl) mjölk
    • 900 g (ca 15 dl) vetemjöl special
    • 150 g (1,5 dl) smör, rumstempererat 
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 100 g (ca 1 dl) strösocker
    • 5 g (ca 1,5 tsk) kardemumma, malen

    Fyllning

    • 150 g (1,5 dl) smör, rumstempererat 
    • 100 g (ca 1 dl) strösocker
    • 6 g (ca 1 msk) kanel, malen

    Pensling

    1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept