• Kavring
  • Kavring

    • 30 min
    • 4 tim

    En klassisk kavring där du enkelt tillsätter KronJäst Surdeg.

    2.7/5

    732 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1 – Skållning:

      Väg upp fint rågmjöl, salt och kummin i en skål. Häll över det kokande vattnet och rör med en slev tills det blir en jämn smet. Täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur tills dagen efter, eller tills skållningen ligger under 30 °C.

    • 2

      Dag 2 – Bortgörning:

      Lös jästen i den kalla mjölken och blanda samtliga ingredienser, även skållningen i 6 minuter långsamt och 2 minuter snabbt.

    • 3

      Skrapa ut degen på mjölat bakbord och knåda den rund, lägg tillbaka den i bunken och täck med plast. Låt degen vila i 30 minuter.

    • 4

      Dela degen i tre delar och forma till limpor och sätt dem i bakform och så att de får precis plats på samma plåt, strö över rågmjöl fint.

    • 5

      Jäs bröden i avstängd ugn med endast lampan på i ca 50 minuter.

    • 6

      Ta ut bröden i rumstemperatur och sätt ugnen på 250 °C.

    • 7

      Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200 °C. Grädda i ca 27-28 minuter eller till brödets innertemperatur når 97 °C.

    • 8

      Ta ut bröden och töm dom ur bakformen och låt bröden svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Skållning:

    • 400 g (4 dl) vatten
    • 210 g (ca 3,5 dl) fint rågmjöl
    • 9 g (1,5 tsk) salt
    • 30 g (2 msk) kummin, hel

    Dag 2 – Bortgörning:


    Liknande recept