• Västerbottenspinnar med svampsoppa
  • Västerbottenspinnar med svampsoppa

    • 20 st 10 portioner soppa
    • 1 tim
    • 1 tim 30 min

    Mycket delikata pinnar som är ett riktigt gott tillbehör till en soppa eller på en passande buffé. Marie gillar att göra västerbottenspinnarna med lite sting. Men våga variera och testa med annan typ av smaksättning som t ex fint riven vitlök, oregano, pesto, tomat eller riven citron!

    Nedan bjuder även Marie på receptet på en passande skummig svampsoppa, som du kan göra när degen jäser. Passar som handen i handsken.

    2.85/5

    255 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös ut jästen i vattnet, 25 °C. Tillsätt mjöl, honung, olja och salt. Arbeta samman i ca 10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 2

      Låt degen jäsa i 30 minuter.

    • 3

      Kavla ut till en stor rektangel, strö ut ost, paprika och chili på 2/3 av degen.

    • 4

      Skär 1 cm breda remsor och rulla till som snurror. Lägg upp på bakplåt och låt jäsa 30 minuter till.

    • 5

      Sätt ugnen på 225 °C.

    • 6

      Baka av i ca 10 minuter eller tills gyllene.

    • 7

      Skummig Svampsoppa:

      Skala och hacka ner lökarna i små bitar, fräs upp löken tillsamman med svampen i smöret, slå sedan på vinet och buljongen koka i 10 minuter.

    • 8

      Tillsätt gräddmjölken och koka i 5 minuter. Kör alltsamman i en kannmixer till en slät soppa, smaka av med salt, peppar och en skvätt cognac.

    • 9

      Avsluta med att tillsätta 1 dl mjölk och smaksätt med salt och peppar. Mixas upp igen precis innan servering så att man får ett fint skum, pudra över lite rökt paprikapulver.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst Ekologisk
    • 200 g (2 dl) vatten
    • 300 g (ca 5 dl) vetemjöl
    • 26 g (2 msk) olivolja
    • 20 g (1 msk) honung
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 40 g (1 dl) Västerbottensost, riven
    • 2 g (1 tsk) chiliflakes
    • 2 krm paprikapulver

    Skummig svampsoppa

    • 4 st schalottenlökar
    • 1 st vitlöksklyfta
    • 500 g svamp, blandad färsk
    • 500 g (5 dl) vitt vin
    • 1000 g (10 dl) hönsbuljong
    • 500 g (0,5 dl) cognac
    • 400 g (4 dl) grädde och mjölk, lika delar
    • 100 g (ca 1 dl) mjölk

    Liknande recept