Innan man sätter igång bör man kolla att man har alla råvaror hemma. Har man inte det går det bra att improvisera och variera med alternativa mjölsorter, bara man håller sig till samma mått & viktenheter.
För bästa resultat bör man satsa på bra råvaror. Ett mjöl med hög proteinhalt innehåller en högre halt av gluten, vilket binder mer vatten och gör degen homogen och elastisk. Detta i sin tur gör så att degen jäser fint, vilket ger ett jämt och saftigt bröd med bra volym. För att nå ett så bra resultat som möjligt är det bra om man håller skafferiet uppdaterat, så att ingredienserna inte går ut i datum.
Det är viktigt att alla ingredienser och bakredskap är rumstempererade när man börjar baka, detta för att degen ska få en jämn temperatur. Det gäller även att det inte är för kallt i rummet man planerat att baka i.
Det är roligt att baka och när man väl sätter igång är det viktigt att tänka på att man kan röra sig obesvärat i köket. Att det finns plats för utbakning och enkla ställen att sätta plåtar för jäsning och att man förbereder bra ytor där brödet kan svalna, utan att det ligger i vägen.