kronjäst

Frågor och svar

Här presenterar vi vanliga funderingar kring KronJäst och bakning. 

Försäljningsställen

Var kan jag köpa KronJäst?

Alla KronJäst produkter kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker. Färsk KronJäst hittar du i kyldisken medan torr KronJäst återfinns i mjöl/bakhyllan. Nyheten KronJäst Ekologisk distribueras via Coop och City Gross

Baktips

Vilken sorts jäst skall jag använda, KronJäst för matbröd (blå) eller KronJäst för söta degar (röd)?

KronJäst för matbröd rekommenderas när du skall baka ett bröd utan eller med endast lite socker, mindre än 3 matskedar socker eller sirap per halvliter degvätska. Om du däremot ska baka ett sött bröd eller bullar får du ett bättre resultat och en större volym på ditt bröd med KronJäst för söta degar.

När kan jag använda färsk KronJäst och när kan jag använda torr KronJäst?

Det finns nästan ingen begränsning, bägge produkterna fungerar lika bra. KronJäst torr har fördelen att den ej kräver kylförvaring och har en längre hållbarhet. Vid bakning med kall degvätska rekommenderas färsk KronJäst.

Varför skall degen jäsa under bakduk?

Jäst måste få arbeta i en dragfri miljö för att degen ska jäsa bra. En bakduk ger en jämnare och högre temperatur samt bevarar fuktigheten. Man kan också använda sig av en plastpåse att täcka över degen, skyddar ännu bättre mot drag och 

Vilka slags degar kan man kalljäsa?

Kalljäst deg är en deg som ställs att jäsa i kylskåpet vilket kräver en längre jästid. På detta sätt utvecklas en tydligare smak. Nästa dag formas bröd som jäses och gräddas som vanligt. I princip kan alla degar kalljäsas

Jag startar som regel med kall degvätska och degen får efter knådning en temperatur mellan 20 och 30 grader. Är det ett problem för jäsningsproceduren?

Nej, optimal degtemperatur vid jäsning är 25 - 28°C.

Degen vill inte jäsa ordentligt. Vad gör jag för fel?

De vanligaste orsakerna är: För kall eller varm degvätska, mjöl av sämre kvalitet med låg glutenhalt, för kort bearbetningstid av degen, salt eller socker har kommit i direktkontakt med jästen.

Är det OK att lösa jästen i salt i stället för vatten?

Nej! Salt och socker ska tillsättas till redan upplöst jäst. Bäst resultat får man om man blandar i saltet några minuter från slutet under knådningen, eftersom degen bildar glutentrådar lättare utan saltet. När saltet tillsätts hjälper det i sin tur till att skydda och bevara glutentrådarna. 

Kan jag göra min deg på kvällen, förvara den i kyl och sedan baka på morgonen?

Ja, det går alldeles utmärkt. Ta ut degen på morgonen, forma, jäs och grädda som vanligt. Jäsningen tar längre tid på grund av den kalla degen.

Jag använder bakmaskin, vilken jäst är då mest lämplig?

Vid användning av bakmaskin rekommenderas torr KronJäst. Används inte hela paketet kan det vikas över öppningen och förvaras i kyl i upp till 3 dagar. Vid längre tids förvaring avtar jästens kvalitet.

Jag har hört talas om snabbjäst. Vad är det?

Jäst är en mikroorganism som i degen bildar koldioxid som ger brödet volym. I denna process bildar jästen även en stor del av brödets arom. Man pratar slarvigt om bakpulver som "kemisk jäst" eller "snabbjäst". Bakpulver är en saltblandning som vid kontakt med vatten frisläpper koldioxid. Detta är en snabb process, men nackdelen är att ingen arom utvecklas. Brödet blir då ofta torrt och smaklöst.

Hjälp mot vanliga missar

Brödet får för stora porer

  • Degen var för dåligt blandad.
  • Degen fick jäsa för länge.
  • Degen var för varm.
  • Det var för lite mjöl i degen.

Brödet flyter ut och blir platt

  • Det var för lite mjöl i degen.
  • Jäsplatsen var för varm.
  • Jästen löstes med socker.
  • Jästen hade varit djupfryst.
  • Degen var för dåligt blandad.

Brödet blir för tungt och kompakt

  • Degen innehöll för mycket fett eller socker.
  • Brödet jäste för kort tid på plåten.
  • Det var för mycket mjöl i degen.

Brödet spricker

  • Brödet fick jäsa för kort tid.
  • Degen var för dåligt blandad.
  • Det var för mycket mjöl i degen.
  • Värmen var ojämn i ugnen.

Degen jäser dåligt

  • Degspadet var för varmt eller kallt.
  • Ingredienserna var för kalla.
  • Jäsplatsen var för kall och dragig.
  • Det var för mycket mjöl i degen.
  • Det var för mycket grovt mjöl i degen.
  • Det var för mycket fett, socker, salt eller ägg i degen.
  • Jästen var för gammal.

Hantering & hållbarhet

Kan man använda jäst som varit fryst? 

Jäst ska ej frysas. Önskas en jäst med längre hållbarhet rekommenderas torr KronJäst. Jäst är en encellig levande organism. Vid frysning kan cellerna sprängas då vatten inuti cellerna expanderar. Resultaten blir att cellerna dör samt frisläpper enzymer som påverkar bakning negativt. 

Kan jag använda färsk KronJäst efter bäst-före-datum?

Jäst är en färskvara med begränsad hållbarhet. Vi kan bara garantera kvaliteten fram till jästens bäst-före-datum och rekommenderar att du köper ett nytt paket. 

Jag upptäckte att jästen fått en vit hinna på utsidan. Kan jag använda den ändå eller ska jag slänga den?

En vit hinna är inte farlig och påverkar inte bakresultatet så du kan mycket väl använda jästen. Den vita hinnan orsakas vanligen av att jästen har torkat på ytan.

På er hemsida har jag läst att man under vissa omständigheter kan frysa färdiga degämnen, utan att jästen förstörs. Vilka omständigheter är det? 

Helt rätt, man kan frysa degämnen om man har en frys som är minst -18°C och genom att skydda degen mot uttorkning med tex. en plastpåse. När man tar ut ämnet från frysen ska det jäsa lugnt och det tar minst den dubbla tiden jämfört med det färska baket. 

Varför innehåller färsk KronJäst inte alltid 50 gram, som det utlovas på förpackningen? 

Det beror på att jästen torkar vid lagring. Jäst innehåller vatten i jästcellen och runt cellen och vid förvaring så avdunstar vattnet. Paketen kan då minska i vikt men jäskraften finns kvar.

Egenskaper & innehåll

Vad är jäst?

Jäst är en encellig svamp består av vatten, protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och B-vitaminer. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer, som är avgörande för jäsning av bröd.

Är KronJäst ekologiskt?

Ja, det finns en KRAV-märkt KronJäst Ekologisk jäst i vårt sortiment. Denna jäst är producerad på ekologiska råvaror.

Jäst anses vara nyttigt, vad är näringsinnehållet i jäst?

Jäst är rik på framför allt B-vitaminer. Nedan ges generella riktvärden enligt branschorganisationen COFALEC för näringsinnehållet i bagerijäst.

Näringsämne Innehåll Enhet
Energivärde 380 Kcal/100g
Protein 50% g/100g torrvikt
Fett 6% g/100g torrvikt
Kolhydrater 40% g/100g torrvikt
Kalium 0,6-2,5 g/100g
Natrium < 0,5 g/100g
Calsium 0,02-0,15 g/100g
Magnesium 0,03-0,25 g/100g
Järn 0,001-0,1 g/100g
B1 2-15 mg/100g
B2 6-8 mg/100g
B6 2-6 mg/100g
Folsyra 2-4 mg/100g
Niacin 10-60 mg/100g
Biotin 0,05-0,25 mg/100g

 

Min veterinär rekommenderade mig att ge jäst till min häst. Vad är det i jästen som är bra för hästen? 

Jäst i olika varianter används ofta i djurfoder. Det är framförallt jästens innehåll av B-vitaminer samt ß-glukaner man är ute efter. Vi rekommenderar att du pratar med din veterinär om denna fråga för ett mer detaljerat svar. Jäst i bröd anses allmänt vara ofarligt för människor.

Jag brukar smaka på degen vid bakning. Är det farligt att äta deg?

Nej, det är inte farligt att äta deg i mindre mängd men man kan få övergående magbesvär.

Vi använder cookies