Frågor & svar

  • De vanligaste frågorna

    • Var kan jag köpa KronJäst?
      Alla KronJäst produkter kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker. Färsk KronJäst hittar du i kyldisken medan torr KronJäst återfinns i mjöl/bakhyllan. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på enskilda butikers sortiment, men prata gärna med kategoriansvarig i din butik så hjälper dom säkert gärna till.
    • På vilket sätt är Ekologisk jäst ekologisk?
      Huvudråvaran när man tillverkar konventionell jäst är melass om är en biprodukt från sockerindustrin. När vår ekologiska jäst framställs används inte melass alls utan huvudråvara är istället spannmål. Spannmålet som används är ekologiskt odlade till skillnad från melassen som inte är ekologisk. Anledningen att vi inte använder ekologisk melass är att tillgången är relativt begränsad. Det är också därför den ekologiska jästen skiljer sig ifrån den konventionella i både utseende och doft. Både vid framställning av konventionell jäst och ekologisk jäst odlar man jästen i stora tankar där den knoppar och bildar fler jästceller vid optimala odlingsförhållanden (temperatur, pH, tillgång till luft och näring).
    • Vilken sorts jäst ska jag använda?
      KronJäst för Matbröd rekommenderas när du skall baka ett bröd utan eller med endast lite socker, mindre än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl. Om du däremot ska baka ett sött bröd eller bullar får du ett bättre resultat och en större volym på ditt bröd med KronJäst för Söta Degar.
  • Vanliga missar

    • Degen jäser dåligt
      • Degspadet var för varmt eller kallt.
      • Ingredienserna var för kalla.
      • Jäsplatsen var för kall och dragig.
      • Det var för mycket mjöl i degen.
      • Det var för mycket grovt mjöl i degen.
      • Det var för mycket fett, socker, salt eller ägg i degen.
      • Jästen var för gammal.
       
    • Brödet spricker
      • Brödet fick jäsa för kort tid.
      • Degen var för dåligt blandad.
      • Det var för mycket mjöl i degen.
      • Värmen var ojämn i ugnen.
    • Brödet blir för tungt och kompakt
      • Degen innehöll för mycket fett eller socker.
      • Brödet jäste för kort tid på plåten.
      • Det var för mycket mjöl i degen.
    • Brödet flyter ut och blir platt
      • Det var för lite mjöl i degen.
      • Jäsplatsen var för varm.
      • Jästen löstes med socker.
      • Jästen hade varit djupfryst.
      • Degen var för dåligt blandad.
    • Brödet får för stora porer
      • Degen var för dåligt blandad.
      • Degen fick jäsa för länge.
      • Degen var för varm.
      • Det var för lite mjöl i degen.
  • Baktips

    • Jag har hört talas om snabbjäst. Vad är det?
      Jäst är en mikroorganism som i degen bildar koldioxid som ger brödet volym. I denna process bildar jästen även en stor del av brödets arom. Man pratar slarvigt om bakpulver som "kemisk jäst" eller "snabbjäst". Bakpulver är en saltblandning som vid kontakt med vatten frisläpper koldioxid. Detta är en snabb process, men nackdelen är att ingen arom utvecklas. Brödet blir då ofta torrt och smaklöst.
    • Jag använder bakmaskin, vilken jäst är då mest lämplig?
      Vid användning av bakmaskin rekommenderas torr KronJäst. Används inte hela paketet kan det vikas över öppningen och förvaras i kyl i upp till 3 dagar. Vid längre tids förvaring avtar jästens kvalitet.
    • Kan jag göra min deg på kvällen, förvara den i kyl och sedan baka på morgonen?
      Ja, det går alldeles utmärkt. Ta ut degen på morgonen, forma, jäs och grädda som vanligt. Jäsningen tar längre tid på grund av den kalla degen.
    • Är det OK att lösa jästen i salt istället för vatten?
      Nej! Salt och socker ska tillsättas till redan upplöst jäst. Bäst resultat får man om man blandar i saltet några minuter från slutet under knådningen, eftersom degen bildar glutentrådar lättare utan saltet. När saltet tillsätts hjälper det i sin tur till att skydda och bevara glutentrådarna.
    • Degen vill inte jäsa ordentligt. Vad gör jag för fel?
      De vanligaste orsakerna är: För kall eller varm degvätska, mjöl av sämre kvalitet med låg glutenhalt, för kort bearbetningstid av degen, salt eller socker har kommit i direktkontakt med jästen.
    • Vilka slags degar kan man kalljäsa?
      Kalljäst deg är en deg som ställs att jäsa i kylskåpet vilket kräver en längre jästid. På detta sätt utvecklas en tydligare smak. Nästa dag formas bröd som jäses och gräddas som vanligt. I princip kan alla degar kalljäsas
    • Varför skall degen jäsa under bakduk?
      Jäst måste få arbeta i en dragfri miljö för att degen ska jäsa bra. En bakduk ger en jämnare och högre temperatur samt bevarar fuktigheten. Man kan också använda sig av en plastpåse att täcka över degen, skyddar ännu bättre mot drag.
    • När kan jag använda färsk KronJäst och när kan jag använda torr KronJäst?
      Det finns nästan ingen begränsning, bägge produkterna fungerar lika bra. KronJäst torr har fördelen att den ej kräver kylförvaring och har en längre hållbarhet. Vid bakning med kall degvätska rekommenderas färsk KronJäst.
    • Vilken sorts jäst skall jag använda, KronJäst för Matbröd (blå) eller KronJäst för Söta Degar (röd)?
      KronJäst för Matbröd rekommenderas när du skall baka ett bröd utan eller med endast lite socker, mindre än 3 matskedar socker eller sirap per halvliter degvätska. Om du däremot ska baka ett sött bröd eller bullar får du ett bättre resultat och en större volym på ditt bröd med KronJäst för Söta Degar.
  • Egenskaper & innehåll

    • Innehåller jäst palmolja?
      All jäst som Jästbolaget tillverkar är utan palmolja.
    • Jäst anses vara nyttigt. Vad är näringsinnehållet i jäst?
      Jäst är rik på framför allt B-vitaminer. Nedan ges generella riktvärden enligt branschorganisationen COFALEC för näringsinnehållet i bagerijäst.
      Näringsämne Innehåll Enhet
      Energivärde 380 Kcal/100 g
      Protein 50% g/100 g torrvikt
      Fett 6% g/100 g torrvikt
      Kolhydrater 40% g/100 g torrvikt
      Kalium 0,6-2,5 g/100 g
      Natrium < 0,5 g/100 g
      Calsium 0,02-0,15 g/100 g
      Magnesium 0,03-0,25 g/100 g
      Järn 0,001-0,1 g/100 g
      B1 2-15 mg/100 g
      B2 6-8 mg/100 g
      B6 2-6 mg/100 g
      Folsyra 2-4 mg/100 g
      Niacin 10-60 mg/100 g
      Biotin 0,05-0,25 mg/100 g
    • Är KronJäst ekologiskt?
      Ja, det finns en KRAV-märkt KronJäst Ekologisk jäst i vårt sortiment. Denna jäst är producerad på ekologiska råvaror, där huvudråvaran är spannmål, och inte melass som när man tillverkar konventionell jäst. Melass är en biprodukt från sockerindustrin.
    • På vilket sätt är Ekologisk jäst ekologisk?
      Huvudråvaran när man tillverkar konventionell jäst är melass om är en biprodukt från sockerindustrin. När vår ekologiska jäst framställs används inte melass alls utan huvudråvara är istället spannmål. Spannmålet som används är ekologiskt odlade till skillnad från melassen som inte är ekologisk. Anledningen att vi inte använder ekologisk melass är att tillgången är relativt begränsad. Det är också därför den ekologiska jästen skiljer sig ifrån den konventionella i både utseende och doft. Både vid framställning av konventionell jäst och ekologisk jäst odlar man jästen i stora tankar där den knoppar och bildar fler jästceller vid optimala odlingsförhållanden (temperatur, pH, tillgång till luft och näring).
    • Är jäst glutenfritt?
      KronJäst för Matbröd och KronJäst för Söta Degar, både färsk och torr, är helt fria från gluten. Den ekologiska jästen odlas på värmebehandlad ekologiskt vete och därför finns små glutennivåer kvar. Vår ekologisk KRAV-märkta jäst innehåller mindre än 20 ppm gluten.
    • Är jäst GMO-fri?
      All jäst som Jästbolaget producerar är helt fri från GMO.
    • Klassas jäst som veganskt?
      Ja, jäst är en encellig svamp. Detta betyder att jäst inte har ett animaliskt ursprung.
    • Innehåller jäst spår av allergener?
      Vanlig bagerijäst, Saccharomyces cerevisiae, är mycket lättsmält. Jäst ingår inte i förteckningar över produkter som orsakar allergi eller intolerans som är föremål för obligatorisk märkning enligt EU-förordning 1169/2011. Tack vare att vi på Jästbolaget har ett effektivt HACCP-program garanterar vi att jästen är fri från allergener.
    • Är jäst lämplig för kosher?
      Ja, Jästbolagets produkter är Koshercertifierade.
    • Vad är skillnaden mellan jäst och bakpulver?
      Natriumvätekarbonat (eller bakpulver) är ett kemisk jäsningsmedel som, liksom jäst, producerar koldioxid. Det är ett kristallint pulver med E-nummer E500. Bakpulvret sönderfaller i en svagt sur miljö såsom smet och producerar koldioxid som därmed sväller upp. Men till skillnad från jäst produceras inga nedbrytningsprodukter som ger smak, arom och hållbarare struktur.
  • Försäljningsställen

    • Var kan jag köpa KronJäst?
      Alla KronJäst produkter kan köpas i välsorterade livsmedelsbutiker. Färsk KronJäst hittar du i kyldisken medan torr KronJäst återfinns i mjöl/bakhyllan. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på enskilda butikers sortiment, men prata gärna med kategoriansvarig i din butik så hjälper dom säkert gärna till.
  • Hantering & hållbarhet

    • Varför innehåller färsk KronJäst inte alltid 50 g, som det utlovas på förpackningen?
      Det beror på att jästen torkar vid lagring. Jäst innehåller vatten i och runt jästcellen och vid förvaring så avdunstar vattnet. Paketen kan då minska i vikt men jäskraften finns kvar.
    • På er hemsida har jag läst att man under vissa omständigheter kan frysa färdiga degämnen, utan att jästen förstörs. Vilka omständigheter är det?
      Helt rätt, man kan frysa degämnen om man har en frys som är minst -18°C och genom att skydda degen mot uttorkning med tex. en plastpåse. När man tar ut ämnet från frysen ska det jäsa lugnt och det tar minst den dubbla tiden jämfört med det färska baket.
    • Jag upptäckte att jästen fått en vit hinna på utsidan. Kan jag använda den ändå eller ska jag slänga den?
      En vit hinna är inte farlig och påverkar inte bakresultatet så du kan mycket väl använda jästen. Den vita hinnan orsakas vanligen av att jästen har torkat på ytan.
    • Kan jag använda färsk KronJäst efter bäst-före-datum?
      Jäst är en färskvara med begränsad hållbarhet. Vi kan bara garantera kvaliteten fram till jästens bäst-före-datum och rekommenderar att du köper ett nytt paket.
    • Kan man använda jäst som varit fryst?
      Jäst ska ej frysas. Önskas en jäst med längre hållbarhet rekommenderas torr KronJäst. Jäst är en encellig levande organism. Vid frysning kan cellerna sprängas då vatten inuti cellerna expanderar. Resultaten blir att cellerna dör samt frisläpper enzymer som påverkar bakning negativt.
    • Hur inverkar bakningen på jäst och dess komponenter?
      (vitaminer, aromkomponenter, monosyror, peptider) Ju längre jäsning, desto fler aromer produceras. En lång bakningsprocess har också en positiv inverkan på brödets hållbarhet.
    • Jag startar som regel med kall degvätska och degen får efter knådning en temperatur mellan 20°C – 30°C. Är det ett problem för jäsningsproceduren?
      Nej, optimal degtemperatur vid jäsning är 25 - 28°C.
    • Varför rekommenderas att man tillsätter jäst till surdegen?
      Precis som med den surdeg som du gör själv kan du baka bröd utan att tillsätta jäst när du använder KronJäst surdeg. Anledningen till att vi rekommenderar att använda lite jäst är att du får samma resultat varje gång. Du kan dessutom baka bröd på samma sätt som du är van vid samtidigt som du får den goda smaken och egenskaperna från surdegen. Att baka utan tillsatt jäst tar längre tid och ställer högre krav på att du själv vet hur länge brödet ska jäsa.
  • Jästen

    • Vad är jäst?
      Jäst är en encellig svamp består av vatten, protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och B-vitaminer. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer, som är avgörande för jäsning av bröd.
    • Hur länge har jäst använts av mänskligheten?
      Jäst kan betraktas som människans äldsta domesticerade mikroorganism. Hieroglyfer tyder på att egyptierna använde jäst och jäsning för att producera alkoholdrycker och surdegsbröd för mer än 5 000 år sedan. Jästindustrin, född i mitten av 1900-talet, arbetar med att välja ut specifika jäststammar och göra dem tillgängliga i stor skala för olika tillämpningar.
    • Var kommer jästen ursprungligen ifrån?
      Jäst har använts i tusentals år; Egyptierna och Babylonierna lärde sig att göra ljust bröd genom att använda vildjäst för jäsning. Man visste inte vad som orsakade jäsning förrän Pasteur,  en fransk kemist och microbiolog, identifierade att mikroorganismen jäst var ansvarig för alkoholjäsning. Jästen som idag används av bagare över hela världen är en stam från Saccharomyces cerevisiae.
    • Vilken sorts jäst ska jag använda?
      KronJäst för Matbröd rekommenderas när du skall baka ett bröd utan eller med endast lite socker, mindre än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl. Om du däremot ska baka ett sött bröd eller bullar får du ett bättre resultat och en större volym på ditt bröd med KronJäst för Söta Degar.
    • Hur påverkar jäst smaken på mat och dryck?
      Genom jäsning lockar jästen fram livsmedlens karakteristiska smak och doft. Jäst bidrar till den typiskt goda smaken i bröd, matbröd, vetebröd då jäsningen producerar aromatiska föreningar på ett naturligt sätt (till exempel estrar). Ju längre jäsning desto fler smaker utvecklas.
    • Kan jäst orsaka jäst-/svampinfektioner?
      Nej, jäst orsakar inte svampinfektioner. Jäst är ett generiskt namn för en mångfald av arter, och inkluderar visserligen Candida albicans. Candida albicans är emellertid helt annorlunda från bagerijäst, Saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces är klassad som säker i EFSA (European Food Safety Authority). På sociala medier florerar det information att man kan få svamp i magen och i underliv av att äta produkter av eller med bagerijäst som t.ex. bröd, vin och alkohol. Detta missförstånd har uppstått då bagerijäst och svamp har samma namn på engelska (yeast).
  • Turkiskt bröd

    Turkiskt bröd


    Simone Hanna
    30 min 3 tim 20 min
  • Tekakor

    Tekakor


    Marie S.
    30 min 2 tim 10 min
  • Omvandlingstabell

    Omvandlingstabell

    En bra tumregel när man bakar är att mäta små mängder och väga större mängder.

  • Använder du rätt Jäst?

    Använder du rätt Jäst?

    För att säkra att du får ett bra bakresultat, bör du använda rätt jäst utifrån vad du ska baka.