• Grovt formbröd
  • Läsarrecept

    Grovt formbröd

    • 3 st
    • 30 min
    • 2 tim 50 min

    Detta blir ett grovt, gott och mättande bröd som går utmärkt att frysa. Funkar bra i brödrosten också! Doseringen i receptet är anpassad efter att dinkelmjöl fullkorn säljs i enkilosförpackningar.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.4/5

    476 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda olivolja, filmjölk och sirap i en liten kastrull och värm försiktigt, degvätskan ska vara fingervarm.

    • 2

      Smula jästen i en bakbunke och häll över vätskan lite i taget samtidigt som du rör om så att jästen löser sig helt.

    • 3

      Tillsätt salt, solrosfrön, linfrön och vetekli, och rör till sist i dinkelmjölet. Resultatet ska bli en jämn, tjock smet, ganska tungrörd. Dinkel har bättre uppsugningsförmåga än vanligt vetemjöl men behöver lite längre tid på sig att svälla till deg, så bli inte orolig för att det är kletigt.

    • 4

      Ställ bunken att jäsa ca en timme på dragfri plats med en ren bomullshandduk över.

    • 5

      Häll upp degen på lätt mjölat bakbord – efter jäsning ser den ut som vanlig deg även om den är mer kompakt.

    • 6

      Knåda några minuter för att få ur luften, och dela i tre lika stora bitar som du formar till och lägger i smord bördform.

    • 7

      Låt jäsa under duk i ytterligare ca 45 minuter.

    • 8

      Fukta degytan lätt med vatten och strö över solrosfrö eller rågflingor för dekoration, och grädda sedan på nedersta falsen i 175 °C värme. Ca 40 minuter. 

    • 9

      Titta till brödet ofta mot slutet av gräddningstiden, och knacka på ytan med en träslev – låter det ihåligt börjar det bli klart. Stjälp upp brödet ur formarna och låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk
    • 750 g (ca 7,5 dl) filmjölk
    • 45 g (ca 1/2 dl) olivolja + en skvätt att smörja brödformarna med
    • 140 g (ca 1 dl) mörk sirap
    • 30 g (ca 1,5 msk) salt
    • 225 g (ca 2, 5 dl) solrosfrö + lite till dekoration
    • 70 g (ca 70 g) linfrö
    • 45 g (ca 1/2 dl) vetekli (kan uteslutas)
    • 1000 g (ca 16,5 dl)  dinkelmjöl fullkorn
    • 60 g (ca 1 dl) vetemjöl till utbakningen

    Liknande recept