recept_video_backdrop
  • Break it
star

4.4/5

5 Röster

Break it

  • userSofi Granlund
  • time2 st
  • active_time50 min
  • total_time1 tim 50 min

Vitt, fluffigt och smakfullt bröd där du kan variera topping efter egen smak; ge det en medelhavstouch med italiensk salladskrydda, hetta till det med chili och paprikapulver eller strössla över dina favoritfröer. Det här är även ett perfekt alternativ till blomman om du är bortbjuden på middag.

  • 1

    Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 7 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

  • 2

    Ta upp degen, forma den rund och lägg i bunken. Täck med plast eller bakduk och låt degen vila i 30 minuter.

  • 3

    Ta upp degen, forma den rund och lägg i bunken. Täck med plast eller bakduk och låtTa upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar och forma dem runda. Låt degbitarna vila i cirka 5 minuter (då släpper spänningen i degen och den blir lättare att kavla ut). degen vila i 30 minuter.

  • 4

    Kavla ut en degbit i taget, ungefär lika stor som en mattallrik. Placera degbitarna på plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel över hela degen. Skär upp degbitarna i tårtbitar, cirka 16 bitar, med en oljad kniv eller sporre.

  • 5

    Låt bröden jäsa i avstängd ugn med endast lampan på i 50-60 minuter eller i rumstemperatur men täck då bröden med bakduk eller plast och låt jäsa cirka 90 minuter.

  • 6

    Ta ut bröden i rumstemperatur, pensla med vatten och strö på valfri topping. Sätt ugnen på 250°C och ställ samtidigt in en plåt nederst i ugnen

  • 7

    När ugnen är 250°C sätter du in bröden mitt i ugnen, häller ½ dl vatten på den heta plåten som står längst ner i ugnen och sänker värmen till 220°C. Grädda i 15-20 minuter.

Ingredienser

  • ½ pkt (25 g) KronJäst för Matbröd, färsk
  • 4 dl (400 g) kallt vatten
  • ca 11,5 dl (700 g) vetemjöl special
  • 25 g smör, mjukt
  • 2 tsk (12 g) salt
  • 1 msk (15 g) socker

Pensling

• Vatten
• Valfri topping, tips är italiensk salladskrydda, chili, riven ost, vallmofrön eller fröblandning av solros, linfrö, pumpakärnor.


Vad tycker du?

Här håller vi god ton.

Liknande recept

  • Bröd med vetesurdeg och havrekli

    Bröd med vetesurdeg och havrekli


    Anneli Dolff
    35 min 4 tim 20 min
  • Surdegsfocaccia med medelhavstopping

    Surdegsfocaccia med medelhavstopping


    Marie S.
    30 min 3 tim 20 min
  • Briocher

    Briocher


    Linda Linde
    35 min 1 tim 30 min
  • Bjuda på något gott

    Bjuda på något gott

    Här finns flera härliga och inspirerande recept att bjuda nära, kära eller kollegor på.