• Franska baguetter
  • Franska baguetter

    • 4 baguetter
    • 30 min
    • 23 tim 50 min

    Frankrike är baguettens hemland! Passar till flertalet rätter eller bara som en enkel macka med ett gott pålägg.

    3.47/5

    502 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Lös upp jästen i vattnet och tillsätt därefter mjölet. Blanda ihop till en lös deg och täck med plast och låt sedan jäsa i kylskåpet över natten.

    • 2

      Dag 2

      Lös upp jästen i vattnet och tillsätt degen från dag 1. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen i maskin i 6-7 minuter till en blank och elastisk deg. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen får gärna vara lös, men inte kladdig. Låt jäsa i bunken övertäckt med plast i ca 2 timmar.

    • 3

      Dela degen i 4 avlånga bitar, och forma de försiktigt till baguetter. Strö lite mjöl över baguetterna, så att de får ett ”lantligt” utseende.

    • 4

      Lägg baguetterna på plåt som belagts med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa i drygt 1 timme.

    • 5

      Sätt ugnen på 240 °C och sätt in en form med 0,5 L vatten i botten av ugnen. Snitta baguetterna och spraya med vatten.

    • 6

      Sätt in baguetterna och sänk temperaturen till 210 °C. Grädda i ca 25 minuter. Låt formen med vatten stå i ugnen under bakningen.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Fördeg 

    Dag 2

    • 15 g (ca 1/3 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 300 g (3 dl) vatten, kallt
    • 17 g (1 msk) salt
    • 15 g (1 msk) strösocker
    • 540 g (ca 9 dl) vetemjöl special

    Liknande recept