recept_video_backdrop
  • Grumpy Graham
star

4.78/5

9 Röster

Grumpy Graham

  • userSofi Granlund
  • time35 st
  • active_time50 min
  • total_time3 tim

Ett hejdlöst gott surdegsbröd med krämigt inre och frasig yta som dessutom är praktiskt då det håller länge utan att börja smula.

  • 1

    Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet och solrosfröna som tillsätts på slutet. Knåda i maskin 3 minuter långsamt och 6 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Ta i saltet och knåda degen några minuter till och tillsätt därefter solrosfröna.

  • 2

    Lägg degen i en oljad större bunke då den gärna vill ha lite utrymme att jäsa på. Täck den även med plast eller bakduk och låt vila i 40 minuter. Vik in kanterna mot mitten, vänd på degen och låt den ligga 40 minuter till

  • 3

    Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i 35 bitar. Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper.
    Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 80 minuter.

  • 4

    Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt ugnen på 275°C, ställ samtidigt in en plåt i botten av ugnen om du önskar att få lite ånga på bröden. Det ger bröden en lite blankare, frasigare och mer elastisk yta under bakningen

  • 5

    Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrön. Sätt in bröden mitt i ugnen, häll ½ dl vatten på den heta plåten i botten av ugnen och sänk ugnen till 230°C. Grädda i cirka 10 minuter.

Ingredienser

  • 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
  • ½ pkt (25 g) KronJäst för Matbröd, färsk
  • 5 dl (500 g) vatten, kallt
  • 10 dl (600 g) vetemjöl special
  • 2 dl (120 g) grahamsmjöl
  • 1,5 tsk (9 g) salt
  • 2 msk (26 g) olivolja
  • 1½ dl (112 g) solrosfrön

Pensling

  • vatten
  • vallmofrön

Vad tycker du?

Här håller vi god ton.

Liknande recept

  • Ädelostsnurror med honung & valnötter

    Ädelostsnurror med honung & valnötter


    Marie S.
    30 min 1 tim 40 min
  • Litet våffelhjärta med löjrom & creme fraiche

    Litet våffelhjärta med löjrom & creme fraiche


    Marie S.
    30 min 1 tim
  • Skorpor med ingefära & choklad

    Skorpor med ingefära & choklad


    Marie S.
    40 min 1 tim 50 min
  • Kuvertbröd

    Kuvertbröd

    Testa du också. Här är våra oemotståndliga varianter på kuvertbröd, perfekt att överraska med på nästa middag.