Grundrecept Råg (färsk)

2 bröd eller 4 baguetter eller 1 plåt focaccia

Du arbetar:

30 min

Total baktid:

4 tim

Ett grundrecept för att baka surdegsbröd. Ett recept som du enkelt kan variera själv genom att byta ut olika mjölsorter, lägga till nya ingredienser och forma brödet på olika sätt, så som bröd, bullar, baguetter eller focaccia.

Ingredienser

  • 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Råg 
  • ½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för Matbröd 
  • 5 dl (500 g) Vatten, kallt
  • 9,5 dl (570 g) Vetemjöl special
  • 3,5 dl (210 g) Rågmjöl, grovt
  • 2,5 tsk (15 g) Salt eller Havssalt
  • 1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja

Tillagning

  1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser utom salt.
  2. Knåda till en smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 timme.
  3. Vik degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner. Jäs ytterligare 1 timme. 
  4. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskvärd form. 
  5. Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en tom plåt nederst i ugnen. 
  7. Snitta bröden precis innan du sätter in dem i ugnen. Sänk temperaturen till 220°C, häll 0,5 dl vatten i den tomma, varma plåten. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25-30 min. Låt svalna på galler.

Tips: Skapa ditt eget bröd genom att variera mjöl, form och garnering i receptet. 

Tips

Alltid hemma!

Om du alltid har KronJäst hemma i kylen, har du alltid möjligheten att bjuda på nybakat bröd när andan faller på.

Knåda

Använd gärna maskin för att knåda degen. En bra deg kräver rejäl knådning och det blir oftast bättre i maskin. Snåla inte med tiden utan knåda så länge som receptet rekommenderar.

Vi använder cookies