• Bulltårta med sommarbär
  • Bulltårta med sommarbär

    • 3 st
    • 40 min
    • 3 tim

    Prova denna underbart goda tårta med bullkänsla! Bottnarna som är gjorda av kardemummadeg, mandelmassa och vaniljkräm är så goda att de kan serveras som de är, perfekta för picknicken eller till kalaset. Dekoreras med grädde blandad med vaniljkräm och dina favoritbär. Enkelt att förbereda bottnarna och lägga dem i frysen och ta ut och tina när det är dags för tårtkalas.

    3.5/5

    217 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen med vätskan.

    • 2

      Blanda alla ingredienser 3 minuter långsamt och ca 10 minuter snabbt.

    • 3

      Ta upp degen och knåda den och forma den rund eller som på bilden i långpanna, låt den vila övertäckt i 30 minuter.

    • 4

      Dela degen på tre och forma bitarna runda eller kavla ut hela degen i en långpanna med papper och nagga.

    • 5

      Kavla ut de 3 bitarna runda och ha en tjocklek på ca 1,5 cm, nagga med gaffel.

    • 6

      Lägg bitarna på plåt med papper, om du har tårtringar att sätta runt degarna blir bottnarna perfekt runda och fina, tänk på att ringarna bör vara lite större så degen får plats att jäsa ut några cm.

    • 7

      Jäs degen i din avstängda ugn med endast lampan på, här får du en perfekt temperatur och fukt för degen att jäsa i. Jäs i ca 60-90 minuter.

    • 8

      När de är färdigjästa tar du ut dem i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200 °C. Tryck med handen 2 cm från kanten på dina jästa bottnar så det finns en nedbuktning att stryka eller spritsa ut fyllningen på.

    • 9

      Stryk eller spritsa ett tunt lager med löst mandelmassa och därefter vaniljkrämen ovanpå. Gillar man inte mandelmassa tar man bara bort den.

    • 10

      För att få lite extra glans, pensla kanten med lite uppvispat ägg.

    • 11

      Sätt in bottnarna och sänk temperaturen till 190 °C när du sätter in bottnarna i ugnen. Grädda i ca 25-30 minuter.

    • 12

      Låt bottnarna svalna.

    • 13

      Dekorera med grädde blandat med vaniljkräm och dekorera med dina favoritbär.

    • 14

      Pensla gärna på lite gelé på bären så blir de lite skyddade och får en extra fin glans. För att göra gelé, blanda gelésocker och vatten och koka några minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta degar
    • 150 g (ca 1,5 dl) mjölk, kall
    • 100 g (ca 1 dl) vatten, kallt
    • 100 g (ca 1 dl) strösocker
    • 75 g smör, mjukt
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 50 g (ca 1 st) äggula
    • 2,5 g (ca 1 tsk) kardemumma, mald
    • 525 g (ca 8,5 dl) vetemjöl special
    • 10 g (ca 2 tsk) vaniljarom

    Topping

    vaniljkräm

    Löst mandelmassa: 

    200 g mandelmassa blandat med ca 3 tsk vatten

     

    Pensling

    Pensla kanterna med uppvispat ägg för att få lite extra glans.

    Garnering

    Blanda grädde och vaniljkräm och bred eller spritsa ut på den svala kakan, dekorera med jordgubbar eller dina favoritbär.


    Liknande recept