• Kardemumma- och nötknyten
  • Kardemumma- och nötknyten

    • 24 st
    • 40 min
    • 1 tim 40 min

    Maries favoriter jämfört med en kanelbulle. Blir den dessutom toppad med en seg nöttopping är det extra fest!! Vill du slippa stå och snurra varje bulle, så gör en lång rulle (som vid kanelbullar), skär rullen i anpassade bitar, sätt bitarna i en braspanna och toppa med nöttoppingen. Som en ljuvlig variant på en butterkaka!!

    2.95/5

    373 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula jästen över.

    • 2

      Värm mjölken till 25 °C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 10 minuter. Dubbla tiden om du blandar för hand. 

    • 3

      Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en glansig yta.

    • 4

      Tag därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred smör över hela degplattan, strö över socker och kardemumma. Lägg samman degen till en platta. Skär varje remsa i ca 2 cm. Snurra remsan runt ditt finger och lägg snutten nedåt i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 230 °C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Klicka på nötblandningen. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna gräddas i 5-10 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
    • 900 g (ca 15 dl) vetemjöl
    • 100 g (ca 1 dl) strösocker
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 3-6 g (ca 1-2 tsk) kardemumma, stött eller mald
    • 150 g smör, rumstempererat
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk

    Fyllning

    • 100 g smör, rumstempererat
    • 75 g (ca 0,75 dl) strösocker
    • 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, grovmalen

    Pensling

    ägg, uppvispat 

    Garnering

    1 dl hackade nötter blandade med honung och en klick smör


    Liknande recept