• Surdegsbröd med råris och frön
  • Surdegsbröd med råris och frön

    • 2 st bröd
    • 1 tim 15 min
    • 4 tim

    Ett otroligt gott, smakrikt och saftigt bröd. Man skållar fröna dagen innan och vänder sedan ner dem i den färdigblandade degen. Här är ett bröd ni inte får missa, det går lätt att byta ut råriset mot t.ex. lika mycket klippt råg eller 4 korns kross.

    3.78/5

    9 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Koka upp vatten och häll det över ingredienserna till skållningen. Låt stå i rumstemperatur över natten, täck med plast eller lock.

    • 2

      Dag 2

      Lös jästen i vattnet.

    • 3

      Blanda alla ingredienser från bortgörningen utom saltet långsamt i 3 minuter och snabbare i 8 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 4

      Tillsätt saltet och fortsätt att blanda snabbt i 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 5

      Vänd ner skållningen och blanda långsamt 1-2 minuter.

    • 6

      Skrapa ut degen (som är kladdig) i en inoljad bunke eller plastlåda. Täck med plast eller lock och låt ligga i 60 minuter.

    • 7

      Vik degen i bunken, om den är kladdig kan du ta en slickepott och vika in kanterna mot mitten och försöka vända runt på degen.

    • 8

      Låt degen ligga 30 min och gör en vikning och låt den ligga 20 minuter till.

    • 9

      Mjöla bordet ordentligt och skrapa försiktigt ut degen.

      Dela degen i två och vik ihop och snurra varje bit till en avlång limpa.

    • 10

      Placera på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk eller i avstängd ugn med endast lampan på i ca 30 minuter.

    • 11

      Ta ut bröden i rumstemperatur och sätt ugnen på 275 °C.

    • 12

      Sätt in bröden och sänk temperaturen till 225 °C och grädda i ca 25 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Skållning 

    • 250 g (ca 2,5 dl) vatten
    • 150 g (ca 1,9 dl) råris
    • 66 g (ca 1 dl) solrosfrön
    • 30 g (ca 2 msk) linfrön
    • 100 g (ca 1,5 dl) pumpafrön

    Dag 2 – Bortgörning


    Liknande recept