• Lussebullar med mandelmassa och russin
  • Lussebullar med mandelmassa och russin

    • 40
    • 50 min
    • 3 tim 20 min

    Vill du servera nybakta bullar under hela julen? Baka en stor sats och frys in bullarna innan andra jäsningen. Anpassa upptiningen efter tiden då du ska servera. T.ex. om bullarna ska avnjutas på luciamorgonen: ta fram bullarna på kvällen före och lägger på en plåt och låt tina i kylskåpet. På morgonen tar du ut plåten och låter dem jäsa en sista stund samtidigt som ugnen blir varm. Pensla bullarna och grädda. Hembakat är godast!

    2.47/5

    269 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm mjölken till 20 °C. Blanda i alla ingredienser till fördegen och låt stå i 30 minuter.

    • 2

      Skär 40 st sockerbitstora bitar från mandelmassan, lägg åt sidan och riv resterande mandelmassa.

    • 3

      Tillsätt resterande ingredienser, förutom russin och riven mandelmassa. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig samt släpper skålens kanter, ca 15 minuter med maskin eller 20 minuter för hand. Tillsätt riven mandelmassa och russin till degen de sista 2 minuter. Låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bord och forma ca 40 st bullar, rulla dem runda försiktigt och sätt av dem i form eller direkt på bakplåtspapper. Tryck ner en bit mandelmassa i lussebullarna och sätt i form på plåt och låt jäsa ca 60-90 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 225 °C.

    • 6

      Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugnen i ca 8-10 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg

    Övriga ingredienser 

    • 200 g smör, rumstempererat
    • 180 g (2 dl) strösocker
    • 9 g (1,5 tsk) salt
    • 6 g (2 tsk) kardemumma, grovmalen
    • 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
    • 3 dl russin
    • 400 g Odense mandelmassa (skär ut 40 st sockerbitsstora bitar och spara till fyllning, riv resterande mandelmassa och blanda i degen)

    Fyllning

    Odense mandelmassa, 40 st bitar (se ovan) 

    Pensling

    ägg, uppvispat 

    Garnering

    pärlsocker 


    Liknande recept