• Matbröd
  • Läsarrecept

    Matbröd

    • 1 bröd
    • 35 min
    • 3 tim 20 min

    Klassiskt matbröd som med fördel bakas med lite blandade frön. Njut av brödet när det är nybakat och förvara brödet i en brödpåse för att bevara färskheten.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.16/5

    475 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i vatten, 20 °C, och rör tills den löst upp sig.

    • 2

      Tillsätt salt, honung, olja samt eventuellt blandade frön.

    • 3

      Häll i lite vetemjöl i taget. Känn dig fram och knåda degen i bunken tills den lossnar från kanterna.

    • 4

      Täck degbunken med en handduk och låt jäsa 1-2 timmar (ju längre desto bättre).

    • 5

      Fös försiktigt över degen till en jäskorg och låt jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250 °C.

    • 6

      Tippa över degen till en smord, gärna uppvärmd, ugnsplåt. Grädda brödet, i mitten av ugnen, i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 125 °C och grädda brödet ytterligare 40-45 minuter. När brödets innertemperatur är 96-98 °C är det färdigt. Låt svalna på galler.

       


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 12 g (2 tsk) salt
    • 20 g ca 1 msk) honung
    • 13 g (1 msk) raps- eller olivolja
    • 400 g (4 dl) vatten
    • 600 g (ca 10 dl) vetemjöl
    • ev. 1 dl blandade frön, t.ex. solrosfrön, linfrön, pumpafrön

    Liknande recept