• Pomerans- och valnötsbröd
  • Pomerans- och valnötsbröd

    • 4 st
    • 30 min
    • 3 tim 30 min

    Ett härligt doftande julbröd som passar både till sill, skinka och ost. Blanda ner de nötter du själv tycker om och ge brödet en egen kreativ jul-form!

    3.7/5

    313 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i vattnet, ca 25 °C, tillsätt de övriga ingredienserna utom saltet. Arbeta 10 minuter på låg växel tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 2

      Låt degen vila i inoljad låda i 40 minuter, stöt samman och vila 30 minuter stöt igen och vila 10 minuter.

    • 3

      Dela degen i 4 delar och forma till ”citronbröd”, dvs. nyp ihop degen i sidorna, likt en citron. Lägg veken nedåt och låt jäsa 60-75 minuter.

    • 4

      Mjöla och snitta bröden.

    • 5

      Grädda på 250 °C på sten eller plåt tills brödet får fin färg, ca 30 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
    • 500 g (ca 5 dl) vatten
    • 500 g (ca 10 dl) fullkornsdinkel
    • 200 g (ca 3,2 dl) vetemjöl special
    • 5 g (ca 1 msk) pomerans, malen
    • 2 g (ca 1 tsk) kanel, malen 
    • 70 g (ca 1 dl) valnötter, hackade eller valfria nötter/frön
    • 15 g (ca 3 tsk) havssalt

    Liknande recept