• Porter- och kumminbröd
  • Porter- och kumminbröd

    • 2-3 st
    • 30 min
    • 4 tim 35 min

    Porter är en stark och mörk öl som har en besk, frisk och aromatisk smak. Tillsammans med kummin är detta bröd som gjort för kräftor och en god lagrad hårdost. När brödet får lång tid på sig att jäsa blir smaken ännu godare. Tid ger smak – ha tålamod, det är det värt! Du behöver inte sitta och passa degen, den sköter sig själv. Se inte liggtiden som en väntan, utan planera in passningen mellan dina andra sysslor.

    2.83/5

    241 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ut jästen, surdegen och portern i en degblandare.

    • 2

      Tillsätt, sirap, fänkål och de både mjölsorterna och arbeta degen i 14 minuter. Tillsätt salt och arbeta degen i ytterligare 2 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Låt degen vila i 30 minuter.

    • 4

      Forma två runda bröd och låt jäsa på plåt i rumstemperatur i 3 timmar, eller i väl mjölade jäskorgar över natten i kylen. Det går givetvis bra att baka dessa limpor i avlånga formar, om man så önskar. Smöra och mjöla i så fall formarna noga innan du lägger ner bröden i formarna.

    • 5

      Snitta brödet och grädda först på 250 °C i 10 minuter. Öppna ugnsluckan och släpp ut överblivna ångor och sänk sedan temperaturen till 200 °C och baka ytterligare brödet i 35 minuter eller tills brödet har en kärntemperatur på 96 °C.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser


    Liknande recept