• Laxmacka med apelsin- och fänkålsslaw
  • Laxmacka med apelsin- och fänkålsslaw

    • 4 st
    • 30 min
    • 30 min

    Den vänstra mackan på bilden. Rökt lax passar bra i alla lägen. Fänkålsslaw med sin friska och lakritsaktiga ton samt majsen smakar ljuvligt till den salta laxen.

    3.34/5

    491 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Apelsin- och fänkålsslaw

      Skär bort roten och det gröna på fänkålen. Hyvla tunna skivor på en mandolin eller skär lövtunt med en kniv. Spara gärna fänkålsdillen till dekoration. 

    • 2

      Lägg fänkålsbitarna i ett durkslag och häll kokande vatten över. Är fänkålen grov så kan du koka den i ett par minuter. Häll sedan i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av. Torka bitarna så de inte innehåller vatten för då blir fyllningen kladdig. 

    • 3

      Rör ner apelsinskal och juice i smetanan eller crème fraichen. Blanda ner fänkålen. Smaka av med salt och peppar. Förvara svalt.

    • 4

      Majssallad 

      Blanda ingredienserna till majssalladen. Ställ kallt. 

    • 5

      Macka

      Dela baguetterna på längden. Lägg på ett salladsblad, fänkålssalladen och laxskivorna. Toppa med majssalladen. Garnera med antingen fänkåls- eller dillvippor. Servera!


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Surdegsbröd

    Surdegsbaguetter (recept) med KronJäst Surdeg Fullkornsvete. Riv skalet fint från en citron och blanda med ca 1 msk flingsalt. Pensla bullarna med vatten och strö över citron- och saltblandningen. 

    • 4 små Surdegsbaguetter, smaksatt med citron och flingsalt (se ovan) 
    • 12 skivor rökt eller gravad lax
    • 1 fänkål
    • 2 dl smetana eller crème fraiche
    • ½ apelsin, finrivet skal och juice
    • salt och peppar

    Majssallad

    • 1 dl majskorn
    • 1 msk (13 g) olivolja
    • 1 vitlök, pressad 
    • ½ dl dill, finhackad 
    • sallad

    Liknande recept