• Rostbröd och äggmacka
  • Rostbröd och äggmacka

    • 3 st
    • 40 min
    • 2 tim 55 min

    Hembakat rostbröd som är lätt att göra och som är enkelt att variera med olika topping. Gör goda äggmackor till dina nära och kära. Stansa ut hjärtan, en stjärna eller en rund ring i en skiva bröd. Lägg brödskivan utan inkrom i stekpannan och knäck ett ägg i mitten av brödskivan. Servera direkt från stekpannan.

    Kombinera gärna receptet och gör Goda Snittar på den utstansade brödbiten.

    3.52/5

    211 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen med vattnet, ca 30 °C. Blanda alla ingredienser och arbeta ca 2 minuter långsamt och ca 6 minuter snabbt eller till degen släpper fint från bunken och har blivit lite elastisk. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt degen vila på bakbord eller i bunken och täck med plast eller bakduk i ca 20 minuter.

    • 2

      Dela degen i tre delar och forma till limpor. Låt limporna jäsa i 60-90 minuter. Detta kan gå olika fort beroende på om degen är varmare eller kallare och vilken temperatur rummet har.

    • 3

      När bröden har jäst klart kan man pensla ytan med vatten och strössla på önskade frön, t.ex. solrosfrön, linfrön eller varför inte riven ost.

    • 4

      Sätt ugnen på 270 °C och ställ samtidigt in en långpanna längst ner i ugnen.

    • 5

      Sätt in brödet och häll lite vatten, ca 0,5 dl, på den varma långpannan. Sänk temperaturen till 220 °C och grädda i 25-35 minuter. När brödet är färdigt tar du ut det ur formen och låter svalna av på galler.

    • 6

      Äggmackor

      Skiva brödet och stansa ut önskad form, ex hjärtan, stjärna eller rund form med hjälp av en pepparkaksform. Lägg skivan i en varm stekpanna med smör och knäck ett ägg i mitten av skivan. Stek till önskad färg och konsistens. Salta och peppra. Servera med bacon och goda grönsaker.

     

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Topping 

    solrosfrön, linfrön eller riven ost

    Pensling

    pensla det jästa brödet med vatten så fastnar fröna bättre 

    Äggmackor 

    • ägg
    • smör 
    • salt och peppar 
    • ev. bacon och grönsaker 

    Liknande recept