• Saftiga rotfruktsbaguetter
  • Läsarrecept

    Saftiga rotfruktsbaguetter

    • 4 bröd
    • 30 min
    • 4 tim

    En härlig baguette som passar bra till mustiga grytor.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av  KronJäst.

    3.42/5

    380 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.

    • 2

      Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig!

    • 3

      Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.

    • 4

      Häll upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen så lite som möjligt. Dela degen i 4 lika stor delar och tvinna till baguetter och placera på bakplåtspapper.

    • 5

      Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

    • 6

      Sätt ugnen på 250 °C och sätt samtidigt in en plåt i nedre delen av ugnen med ½ L vatten.

    • 7

      Snitta baguetterna med vass kniv, pensla med vatten och strö flingsalt över, just innan baguetterna sätts in i ugnen, sänk till 220 °C.

    • 8

      Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20-23 minuter. Låt svalna på galler.

    Tips!

    • Servera som kuvertbröd till mustig höstgryta eller soppa med en bit lagrad hårdost på!
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
    • 500 g (5 dl) vatten, kallt
    • 150 g (1,5 dl) linfrön, krossade
    • 250 g (2,5 dl) rotfrukter (mix av morot, palsternacka, rotselleri), skalade och grovrivna
    • 810 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
    • 15 g  (2,5 tsk) salt
    • 20 g (1 msk) olivolja

    Garnering

    • flingsalt

    Liknande recept