Läsarrecept

Solrosbullar

Du arbetar:

30 min

Total baktid:

1 tim 40 min

Inskickat av: Sara Gröndahl

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk (alt. vatten)
  • 50 g jäst (1 paket)
  • 2 msk brödsirap
  • 2-3 morötter
  • 2 tsk salt
  • 13 dl rågsikt
  • 1 ägg
  • Solroskärnor (kan uteslutas)

Tillagning

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm vätskan till fingervärme, 37°.
  2. Lös upp jästen i degspadet och tillsätt sirap och rivna morötter.
  3. Tillsätt salt och det mesta av mjölet (så mycket att degen går lätt att arbeta). Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper från bunkens kanter.
  4. Strö över lite mjöl och låt jäsa på ljummen plats under bakduk till dubbel storlek, ca. 30 min.
  5. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord tills degen är blank, smidig och släpper från bakbordet.
  6. Dela degen i 24 lika stora delar och placera glest på en plåt. Låt jäsa på ljummen plats under bakduk 30 min.
  7. Sätt ugnen på 225°.
  8. Pensla bullarna med ett uppvispad ägg och strö eventuellt över solroskärnor.
  9. Grädda bullarna mitt i ugnen 10 min. Morotsbullarna är klara när de känns lätta.

Inskickat av: Sara Gröndahl

Tips

Baka och lär

Blev resultatet inte som du planerat! Lär av dina misstag och rätta till det som du upplevde blev fel. Bättre lycka nästa gång!

Knåda om, knåda rätt

Om brödet sjunker ihop efter jäsningen har degen förmodligen jäst för länge. Då kan man ”baka om” genom att knåda degen återigen och forma bröden på nytt.

Vi använder cookies