• Sportbröd
  • Sportbröd

    • 12 st
    • 30 min
    • 2 tim 20 min

    Varför inte ge bort ett gott och mättande bröd till någon du bryr dig, spontant eller som gåva till bjudning? Här har KronJäst bakat ett gott sportbröd som passar lika bra att ge bort som att äta själv. Ett härligt mustigt bröd som passar perfekt som lunchsmörgås eller uppladdning inför löparrundan.

    3.09/5

    223 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen med vattnet, ca 25 °C. Tillsätt resterande ingredienser och blanda allt, ca 2 minuter långsamt och 3 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 2

      Låt degen vila i bunken ca 40 minuter, med duk eller plast över.

    • 3

      Vänd ut degen på mjölat bakbord och hantera den varsamt och forma och kavla den till en rektangel ca 1 cm tjock.

    • 4

      Skär ut önskad storlek, ca 7×13 cm

    • 5

      Lägg bröden på plåt med papper och låt jäsa under bakduk eller plast i ca 60 minuter.

    • 6

      Sätt ugnen på 250 °C. Sätt in brödet och sänk temperaturen till 230 °C, grädda i ca 15 minuter längst ner i ugnen.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 400 g (ca 6,5 dl) grovt rågmjöl
    • 200 g (ca 3,5 dl) vetemjöl special
    • 500 g (5 dl) vatten
    • 12 g (2 tsk) salt
    • 10 g (1,5 msk) anis, malen
    • 10 g (1,5 msk) fänkål, malen

    Liknande recept