• Surdegsbröd med lingon
  • Surdegsbröd med lingon

    • 4 bröd
    • 30 min
    • 4 tim

    Ett mustigt lingonbröd med surdeg som passar perfekt till frukosten.

    3.18/5

    528 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ihop ingredienserna till fördegen, låt vila i bunke övertäckt i 60 minuter.

    • 2

      Rör i resten av ingredienserna utom lingonen, rör eller kör i maskin långsamt till en smidig deg ca 10-15 minuter

    • 3

      När degen är färdig blanda i lingon, skall bara precis blandas jämt i degen i ca 1 minut.

    • 4

      Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täkt med plast i ca 45 minuter.

    • 5

      Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.

    • 6

      Dela av degen i bitar som passar till en bakform, forma till limpor försiktigt och doppa i grovt rågmjöl.

    • 7

      Täck över med duk och låt jäsa ca 60 minuter.

    • 8

      Sätt ugnen på 230 °C och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten.

    • 9

      Sätt i formarna och sänk temperaturen till 200 °C.

    • 10

      Baka ca 35-40 minuter, stoppa ner en termometer mitt i ett bröd. Vid 94-95 °C är brödet klart.

    • 11

      Ta bröden ur formarna direkt och låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg 

    Bortgöring

    • 20 g (3,5 tsk) salt eller havssalt
    • 20 g (1 msk) smör eller margarin
    • 150 g (1,1 dl) sirap, mörk 
    • 150 g (2 dl) lingon, frysta 
    • 480 g (ca 8 dl) vetemjöl special

     


    Liknande recept