• Surdegsbröd med spenat och valnötter
  • Surdegsbröd med spenat och valnötter

    • 2 bröd
    • 30 min
    • 4 tim

    Recept på ett härligt surdegsbröd med spenat och valnöt.

     

     

    3.45/5

    515 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom valnötterna. Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 4 minuter långsamt och 4 minuter snabbt i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen får vara lös, men inte kladdig.

    • 2

      När degen är färdig blanda i valnötterna, skall bara precis blandas jämt i degen ca 2 minuter långsamt i maskin.

    • 3

      Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke övertäckt i minst 2 timmar.

    • 4

      Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.

    • 5

      Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Avsluta med att rulla bitarna i vetemjöl.

    • 6

      Sätt av på plåt och täck över. Låt jäsa ca 1 timme.

    • 7

      Sätt ugnen på 260 °C och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten.

    • 8

      Gör 2-3 snitt över bröden och strö över lite havssalt precis innan plåten sätts in i ugnen och sänk temperaturen till 230 °C.

    • 9

      Se till att brödet får rejält med färg ca 20-25 minuter.

    • 10

      Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
    • 500 g (5 dl) vatten, kallt
    • 600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
    • 240 g (ca 4 dl) durumvetemjöl
    • 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
    • 20 g (1 msk) olivolja eller rapsolja
    • 50 g (2,5 msk) honung
    • 125 g spenat, fryst/upptinad/rumstempererad eller 0,5 L färsk
    • 125 g valnötter

    Garnering

    • havssalt

    Liknande recept