• Surdegsbaguette med mandelpesto
  • Surdegsbaguette med mandelpesto

    • 40 min
    • 4 tim

    Surdegsbaguetter med en färsk mandelpesto är ett gott tillbehör på en buffé, till soppa eller en pastarätt. Peston rör du snabbt ihop medan degen jäser. Du kan även blanda i lite pesto i brödet för att förhöja smaken på brödet ytterligare.

    3.25/5

    512 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.

    • 2

      Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar. Passa på att göra mandelpeston medan degen jäser. 

    • 3

      Mandelpesto

      Riv mandelmassa och vitlök. Mixa samman örter, vitlök och mandelmassa med olivoljan och tillsätt parmesanen. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Häll upp i en fin glasburk.

    • 4

      Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i baguetter och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.

    • 5

      Lägg bröden på en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.

    • 6

      Sätt ugnen på 260 °C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten i ugnen.

    • 7

      Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 °C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Skiva upp och servera tillsammans med mandelpesto, serranoskina och/eller goda ostar! 

    • 8

      Tips! Gör varma baguetter med pesto. Serveras till en god pasta, sallad, soppa eller något grillat.

      Skär djupa skåror i de färdigbakade baguetterna. Blanda mandelpesto med smör och fördela pestosmöret i skårorna. Lägg brödet på en ugnssäker form och sätt in i ugnen på 200 °C i ca 5 minuter eller svep in brödet i aluminiumfolie och lägg på grillen i ca 5 min. Alternativt skiva små skivor, lägg på pesto och riven ost och gratinera i ugnen på 200°C i ca 5 minuter. 

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

     Mandelpesto

    • 100 g Odense mandelmassa
    • 1 kruka basilika
    • 1 kyfta vitlök
    • 20 g parmesan, riven 
    • 135 g (1,5 dl) olivolja
    • balsamicovinäger
    • salt och peppar

    Garnering

    servera gärna med serranoskinka och/eller goda ostar


    Liknande recept