• Surdegsbröd med rostade rågflingor, valnötter och tranbär
  • Surdegsbröd med rostade rågflingor, valnötter och tranbär

    • 2 st
    • 30 min
    • 4 tim 30 min

    Fruktig nötigt mustigt härligt bröd som blir ännu godare dagen efter. Extra gott är att göra mindre bullar så får man mer knaprig nötig skorpa som bryter upp mot det fruktiga inkromet. Vill man få mer härligt syrligt smak så låt degen jäsa i kylen över natten.

     

     

    3.05/5

    238 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda allt utom salt, tranbär, valnötter och rågflingor.

    • 2

      Knåda i maskin, ca 15 minuter, tills degen är blank. Dubbla tiden om du knådar för hand. Tillsätt valnötter, rågflingor, tranbär och salt, och kör 3 minuter till.

    • 3

      Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur eller i kylskåp över natten om du vill att smakerna ska utvecklas mer.

    • 4

      Mjöla bakbordet rikligt med mjöl och dela degen i två delar. Arbeta degen så lite som möjligt så luften inte slås ut. Lägg limporna i jäskorgar och låt jäsa 1-2 timmar.

    • 5

      Sätt ugnen på 250 °C. Slå upp bröden, snitta ett önskat mönster i brödet och sätt in bröden, sänk ugnen till 225 °C.

    • 6

      Du kan spraya med vatten ett par gånger till under gräddningen för att få en kraftigare skorpa. Totalt ska bröden gräddas i ca 25-30 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
    • 500 g (5 dl) vatten, kallt 
    • 50 g (ca 1 dl) rågmjöl, ekologiskt
    • 450 g (ca 9 dl) vetemjöl special
    • 120 g (2 dl) tranbär, torkade
    • 16 g (1 msk) havssalt
    • 40 g (1 dl) valnötter
    • 60 g (2 dl) rågflingor, rostade *

    * rosta i långpanna i ugnen tills dem fått en gyllene färg


    Liknande recept