• Tomatbröd
  • Tomatbröd

    • 1 stort bröd
    • 30 min
    • 3 tim

    Perfekt buffébröd som lätt kan varieras med olika smaksättningar och garnering, beroende på säsong och serveringstillfälle!

    3.3/5

    417 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i surdeg, krossade tomater och vatten, ca 20 °C. Tillsätt resterande ingredienser utom salt. Kör på låg växel i 10 minuter tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 2

      Degen ska vara mycket elastisk och ha släppt skålens kanter.

    • 3

      Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter, stöt samman degen genom att vika in varje kant mot mitten som ett treslag på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt och platta ut degen i en oljad långpanna.

    • 4

      Garnera med halverade tomater, färsk basilika och skivad vitlök, ringla gärna lite olivolja på toppen. Låt jäsa till dubbel tjocklek, ca 40 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 250 °C.

    • 6

      Strö över lite havssalt på brödet och grädda först i 10 minuter på 250 ° sänk sedan temperaturen till 220 °C.

    • 7

      Brödets innertemp när det är klart ska vara 98 °C, ca 25- 30 minuter. Låt svalna på bakgaller.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Garnering

    • 10 små tomater, halverade 
    • vitlök, skivad
    • basilika, färsk 
    • olivolja
    • havssalt

    Liknande recept