• Valnötsbröd
  • Valnötsbröd

    • 2 st
    • 1 tim
    • 4 tim 50 min

    Håkan Johansson bjuder på ett fantastiskt valnötsbröd med en fin surdegssmak.

    5/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet.

    • 2

      Blanda alla ingredienser utom saltet och valnötter 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör ca 4 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Tillsätt salt och blanda 3 minuter.

    • 4

      Tillsätt valnötter och blanda ca 2 minuter.

    • 5

      Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter en timmes jästid.

    • 6

      Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och dela degen på två. Forma degbitarna runda och låt vila i ca 10 minuter.

    • 7

      Lägg degen i mjölade bakkorgar eller bakdukar. Låt jäsa ca 2 timmar, eller dubbel storlek.

    • 8

      Sätt ugnen på 250 °C. Vänd upp brödet på en ren plåt.

    • 9

      Snitta och sätt in brödet i ugnen och sänk till 230 °C.

    • 10

      Grädda ca 25-30 minuter.

    • 11

      Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
    • 250 g (2,5 dl) vatten, kallt
    • 210 g (ca 3,5 dl) vetemjöl special
    • 210 g (ca 3,5 dl) rågmjöl, fint
    • 12 g (2 tsk) salt
    • 14 g (1 tsk) honung, flytande
    • 100 g (2,5 dl) valnötter

    Liknande recept