• Vetebullar med kanel och smörfyllning
  • Vetebullar med kanel och smörfyllning

    • 24 st
    • 35 min
    • 1 tim 10 min

    Kärt barn har många namn; Kanelbullar, Kanelsnäckor, Kanelsnurror eller helt enkelt bara vetebullar eller vetebröd. Dessutom kallas det även för kaffebröd eftersom det passar så bra till kaffet. Men de flesta föredrar faktiskt att dricka ett stort glas kall mjölk till denna svenska klassiker.

    3.01/5

    463 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en degbunke.

    • 2

      Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli 20-25 °C.

    • 3

      Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.

    • 4

      Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen, ca 10 minuter. Degen ska bli mjuk och smidig.

    • 5

      Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

    • 6

      Gör fyllningen. Rör ihop smör, socker och kanel.

    • 7

      Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20×50 cm.

    • 8

      Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.

    • 9

      Låt jäsa ca 30 minuter.

    • 10

      Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna. Tryck inte hårt! 

    • 11

      Strö över pärlsocker och eventuellt flagad mandel.

    • 12

      Grädda mitt i ugnen i 225 °C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 °C i 10-12 minuter, tills bullarna får en fin gyllenbrun färg.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
    • 100 g (1 dl) smör
    • 250 g (2,5 dl) mjölk
    • 50 g (0,5 dl) strösocker
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 6 g (1 tsk) kardemumma, mald 
    • 420 g (ca 7 dl) vetemjöl

     

    Fyllning

    • 75 g smör, rumstempererat 
    • 50 g (0,5 dl) strösocker
    • 10 g (1 msk) kanel, mald 

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • pärlsocker
    • ev. mandel, flagad 

     


    Liknande recept