• Vikbröd
  • Läsarrecept

    Vikbröd

    • 30 min
    • 7 tim 30 min

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.04/5

    432 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda jäst och vatten. Tillsätt sedan salt och mjöl. Rör snabbt tills allt är ordentligt blandat och jästen vila 30 minuter.

    • 2

      Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med en hand. Dra ut degen lite och vik sedan ihop mot mitten. Fortsätt så tills du gjort ett helt varv. Upprepa detta moment 3 gånger med 30 minuters mellanrum.

    • 3

      När du sträckt degen 3 gånger så låter du den jäsa i ca 1 timme.

    • 4

      Strö mjöl på en bakhandduk och lägg degen försiktigt på handduken. Dra ut degen till en fyrkant och vik sedan ihop kanterna mot mitten. Vänd degen så att skarven hamnar neråt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt degen jäsa ca 1 timme .

    • 5

      Sätt ugnen på 250 °C innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt längst ner. Vänd degen på ett bakplåtspapper med skarven uppåt. Lägg in pappret på den heta plåten och lägg några isbitar på den nedre plåten.

    • 6

      Efter 15 minuter öppna och vädra lite. Fortsätt vädra ca var 5 minuter tills dess att brödet stått inne i ca 30 minuter.

    • 7

      Ta ut och svalna på galler.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser


    Liknande recept