• Frukt- och nötbröd
  • Läsarrecept

    Frukt- och nötbröd

    • 1 st
    • 30 min
    • 2 tim 45 min

    Ett frukt- och nötbröd där man lätt kan tillsätta sina favorit frukter eller nötter.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.18/5

    496 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten (20 °C), sirap, salt och kanel.

    • 2

      Blanda i rågmjölet och lite vetemjöl i taget och kör degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.

    • 3

      Arbeta degen lite snabbare i cirka 5 minuter och häll sen i nötterna och frukten.

    • 4

      Jäs degen till dubbel storlek under bakduk. Det tar ungefär en timme.

    • 5

      Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 °C.

    • 6

      Vik degen några gånger, forma till en limpa och lägg i en smord brödform.

    • 7

      Låt jäsa ytterligare 1  timme under bakduk.

    • 8

      Snitta brödet försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 3/4 kaffekopp vatten i den varma långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk till 230 °C och grädda i cirka 30 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    •  12,5 g (¼ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 200 g (2 dl) vatten
    • 10 g (0,5 msk ) mörk sirap
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 2 g (1 tsk) kanel, mald 
    • 75 g (ca 1,25 dl) rågmjöl, grovt 
    • 210 g (ca 3,5 dl) vetemjöl special
    • 40 g (0,5 dl) hasselnötter, grovhackade
    • 40 g (0,5 dl)  mandlar, grovhackade
    • 50 g (1 dl) blandad torkad frukt, grovhackad 

    Liknande recept