• Äpple & kardemummasnurror
  • Äpple & kardemummasnurror

    • 30
    • 40 min
    • 1 tim 40 min

    Höstens tid är äppletid! Gör ditt eget äppelmos och smaksätt bullar & bakverk. De blir härligt karamelliga och saftiga i smaken av det goda moset. Vill du ha nybakat lite oftare? Sätt en dubbel sats när du ändå är igång och frys in bullarna innan andra jäsningen. Sedan är det bara att ta fram, tina och fortsätta där du slutade när det finns önskemål om nybakat därhemma.

    2.96/5

    217 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ut jästen i 20°C mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg ca 10-12 minuter.

    • 2

      Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

    • 3

      Dela degen i två bitar. Kavla ut ena deghalvan på mjölad arbetsbänk.

    • 4

      Bre ut smör på degen. Strö över socker, kardemumma och äpplemos.

    • 5

      Vik degen i ”treslag” . Kavla lite till så att degen mäter ungefär 12 cm på bredden. Skär i 2-3 cm breda strängar eller bitar.

    • 6

      Tvinna varje sträng och forma som en snurra. Lägg upp i formar på plåt. Gör likadant med andra deghalvan. Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter. Sätt samtidigt ugnen på 230°C.

    • 7

      Pensla med ägg uppvispat i lite vatten. Strö över kardemumma/socker. Grädda i 8-10 minuter.

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk
    • 100 g (ca 1 dl) smör, rumstempererad
    • 3 g (ca 0,5 tsk) salt
    • 110 g (ca 1,25 dl) strösocker
    • 840 g (ca 14 dl) vetemjöl special

    Fyllning

    • 125 g (ca 1,25 dl) smör
    • 50 g (ca 0,5 dl) strösocker
    • 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, grovstött
    • 200 g (ca 2 dl)) äpplemos av god kvalitet

    Garnering

    • 50 g (ca 1 st) ägg till pensling
    • kardemumma/strösocker till gräddning

    Liknande recept