• Brioche med choklad
  • Brioche med choklad

    • 10 bitar
    • 45 min
    • 3 tim

    Chokladen och nötkrämen lyfter denna vetekaka till helt nya höjder. Om du vill variera den kan du ersätta chokladen med vaniljkräm.

    207033.79/5

    224 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Häll de torra ingredienserna och den smulade jästen i en skål. Knåda degen med en degkrok på medelhastighet i ca. 8 minuter. Dubbla tiden om du knådar degen för hand.

    • 2

      Addera rumstempererat smör i tärningar – knåda gradvis tills degen är slät och släpper ifrån skålen. Knåda sedan degen totalt i ca. 5 – 7 minuter. Tillsätt slutligen finhackade chokladbitar i degen på låg hastighet. Det kan hända att degen ”kollapsar” något under knådningen när du lägger till smöret. Men oroa dig inte, degen blir fin igen när den är färdigknådad.

    • 3

      Täck degen och jäs den till dubbel storlek i ca. 60 – 90 minuter.

    • 4

      Smöra en form med löstagbar kant ca 26 cm i diameter. Rulla ut en liten del av degen som du placerar i botten av formen. Kavla ut resten av degen till en avlång platta och bre på rumstempererad Nutella eller annan nötkrämtoppning på degen innan du rullar ihop. Dela rullen i 12 lika delar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i formen- tre i mitten och resten i en krans runt.

    • 5

      Täck över formen och låt degen jäsa till dubbel storlek i ca. 60 – 90 minuter. Värm ugnen till 180 grader.

    • 6

      Pensla kakan med vispat ägg och ställ briochen i mitten av ugnen och grädda i ca 35 minuter tills den har fått en fin färg. Låt kakan få svalna på ett galler innan formen försiktigt tas av.

    Serveras gärna med glass.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för söta Degar
    • 500 g (ca 8 dl) vetemjöl
    • 75 g (ca 1 dl) socker
    • 100 g (ca 1 dl) mjölk
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 300 g (ca 6 st) medelstora rumstempererade ägg
    • 200 g (ca 2 dl) rumstempererat smör i tärningar
    • 100 g  ODENSE mörk 70 % choklad eller annan mörk choklad

     

     

    Fyllning

    • 150 g Nutella eller annan hasselnötkräm

    Pensling

    • 50 g (ca 1 st) ägg

    Liknande recept