• Briocher
  • Läsarrecept

    Briocher

    • 25-30 st
    • 35 min
    • 1 tim 30 min

    Ett smörigt och luftigt frukostbröd som har sitt ursprung i Frankrike. Passar även bra till en sallad eller soppa.

    3.52/5

    519 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och 1/3 av mjölet. Arbeta degen ca 5 minuter.

    • 2

      Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

    • 3

      Rör ihop matfett och socker. Addera därefter äggen och arbeta in det i den jästa degen.

    • 4

      Tillsätt resten mjölet (2/3) och arbeta degen ca 5 minuter.

    • 5

      Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig.

    • 6

      Rulla ut degen till en längd. Ta undan lite av degen som formas till små runda kulor.

    • 7

      Dela degen i lagom stora bitar beroende på hur stora formar du använder och forma runda bullar.

    • 8

      Lägg dem i formar av aluminiumfolie, förslagsvis bakformar som man använder när man gör mandelmusslor.

    • 9

      Gör en fördjupning i bullarna och lägg ner en kula i varje bulle.

    • 10

      Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

    • 11

      Sätt under tiden ugnen på 250°C.

    • 12

      Pensla bullarna med uppvispat ägg och låt grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter.

    • 13

      Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk. Bör frysas in samma dag.

     

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 200 g (ca 2 dl) vatten, fingervarmt
    • 3 g (ca ½ tsk ) salt
    • 840 g (ca 12 dl) vetemjöl
    • 200 g (ca 2 dl) smör eller margarin
    • 50 g (ca ½ dl ) socker
    • 5 ägg

    Pensling

    • 1 ägg

    Liknande recept