recept_video_backdrop
  • Bubblande rågsurdeg

5/5

2 Röster

Bubblande rågsurdeg

  • KronJäst
  • 230 gram
  • 20 min
  • 48 tim

En härlig bubblande surdeg som startas på surdeg råg. Perfekt att ta bort 20 gram surdeg ur påsen och baka bröd på resten, sedan kan du starta din egen surdeg på de 20 gram som du tog bort. Det är verkligen spännande att göra sin egen surdeg. Hygienen är otroligt viktig, som att tvätta händerna noga och använda rendiskade skålar och verktyg. Skulle surdegen börja lukta konstigt eller få som en torr hinna på sig så är det dags att börja om från början. Man låter surdegen stå i rumstemperatur med ett löst liggande lock på i två dygn. Man kan spara surdegen i kylen men behöver mata på den med lite mjöl och vatten och låta den stå framme över natten dagen innan man ska baka.

  • 1

    Dag 1

    Blanda samtliga ingredienser till en jämn smet.

  • 2

    Täck  bunken med ett lock eller lite plast och låt stå i rumstemperatur över natten.

  • 3

    Dag 2

    Tag  surdeg från bunken som stått över natten och tillsätt mjöl och vatten. Rör till en jämn smet. Den surdegen som blir kvar från dag ett kan man spara i kylen, för att sedan mata på vi ett senare tillfälle.

  • 4

    Täck surdegen med ett lock eller plast och låt stå över natten i rumstemperatur.

  • 5

    Nu är surdegen klar för att användas att baka på.

Ingredienser

Dag 1

  • (20 g) KronJäst Surdeg Råg, färsk
  • (90 g) rågmjöl, fint
  • (120 g) vatten, kallt

Dag 2

  • (20 g)  Surdeg  från dag 1
  • (90 g) rågmjöl, fint
  • (120 g) vatten, kallt

 


Liknande recept

  • Frukt & nötbröd på kornmjöl

    Frukt & nötbröd på kornmjöl


    Marie S.
    35 min 8 tim 30 min
  • Minisemlor med mandel

    Minisemlor med mandel


    Marie S.
    30 min 1 tim 40 min
  • Friterade godbitar med surdeg

    Friterade godbitar med surdeg


    KronJäst
    50 min 1 tim 30 min
  • Använder du rätt Jäst?

    Använder du rätt Jäst?

    För att säkra att du får ett bra bakresultat, bör du använda rätt jäst utifrån vad du ska baka.