• Caramel popcorn bun
  • Caramel popcorn bun

    • 40 st
    • 1 tim 30 min
    • 3 tim 30 min

    En smörkolasmak med underbar krispighet. Annorlunda men ack så god när den mjuka kolan möter sältan från de otippade popcornen och därefter sluter sig samman med den saftiga smörbullen.

    4.94/5

    741 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 2

      Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund och lägg i en bunke och täck med plast eller bakduk. Låt vila 30 minuter i rumstemperatur.

    • 3

      Kavla ut hela grunddegen till en stor rektangel eller dela degen i två och ta en degbit i taget. Blanda alla ingredienser till fyllningen så det blir en jämn smet och bred ut över den utkavlade degen. Vik den övre kanten till mitten och därefter viker du den undre kanten till den översta kanten (degen blir då i tre lager). Skär remsor och snurra knutar, placera sedan bullen i bakformar eller plåtar täckta med bakplåtspapper.

    • 4

      Låt dina bullar jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 50-60 minuter. Jäser du i rumstemperatur får du räkna med en jästid på 90-120 minuter.

    • 5

      Ta ut bullarna och ställ dem i rumstemperatur, sätt ugnen på 240°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
      Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

    • 6

      Karamellpopcorn

      Häll upp oljan i en kastrull med lock och häll i alla popcornen. Sätt plattan på full värme tills det börjar poppa, skaka kastrullen försiktigt och sänk därefter värmen lite. Det tar bara någon minut så lämna inte spisen. Häll upp popcornen i en skål och salta

    • 7

      Smält sockret till karamellen i en stor stekpanna, tillsätt därefter smöret under försiktig omrörning. När smöret smält och du har rört ett par varv är det klart. Häll ner popcornen och vänd försiktigt runt dem så alla får lite karamell på sig.

    • 8

      Bred ut popcornen på ett bakplåtspapper och låt dem svalna. Fördela sedan popcornen på de svala bullarna.

    • 9

      PS. Du som älskar karamell eller kanske ska transportera bullarna och därför vill att de ska sitta fast extra hårt kan göra en till omgång karamell och ringla över popcornen med en sked. Karamellen blir då som ett ”klister” att fästa popcornen på bullen.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 300 g (ca 3 dl) vatten, kallt
    • 200 g (ca 2 dl) mjölk, kall
    • 1 125 g (18,5 dl) vetemjöl special
    • 200 g smör mjukt
    • 200 g (ca 2 dl) socker
    •  9 g (ca 1 ½ tsk) salt
    • 10 g (ca 1 msk) grovmalen kardemumma
    • 50 g (ca 1 st) ägg

    Fyllning

    • 250 gram smör (mjukt)
    • 250 gram florsocker
    • 3 g (ca 1 tsk) vaniljarom eller vaniljsocker
    • 17 g (ca 2 msk) majsstärkelse

    Pensling

    • 1 ägg

    Karamellpopcorn

    • 1 dl popcorn, opoppade
    • 2,5 msk rapsolja
    • ½ tsk salt, att strö över de poppade popcornen
    • 180 g (ca 2 dl) socker
    • 75 g smör, normalsaltat

    Använd inte micropopcorn, de är mycket skörare än popcorn du poppar själv och din bulle blir inte lika stilig på kakfatet.


    Liknande recept