• Chokladsemlor
  • Chokladsemlor

    • 20 st
    • 45 min
    • 2 tim 45 min

    En klassisk semla går alltid hem. Men att variera med olika smak och tillbehör är  ännu ett gott inslag i fastan. Som den här drömmen med choklad och apelsin.

    3.74/5

    420 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm mjölken ljummen (37° C).

    • 2

      Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i mjölken.  Tillsätt resten av ingredienserna.

    • 3

      Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 10 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt vila i rumstemperatur i 30 minuter.

    • 4

      Fyllning: Riv mandelmassan. Hacka chokladen. Värm apelsinjuice och apelsinskal tills det sjuder. Rör ner riven mandelmassa och hackad choklad. Rör till en slät smet. Lägg ev över i en spritspåse. Låt stå i kyl i 1 timme.

    • 5

      Sätt ugnen på 200° C. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10-12 minuter tills de känns lätta och luftiga.

    • 6

      Skär av ett lock på varje bulle. Tryck en grop. Spritsa eller klicka i fyllningen.

    • 7

      Vispa grädden och klicka den på semlorna. Lägg på locken och pudra med florsocker och kakao.

    Tips!

    • Förbered med fördel fyllningen dagen innan och låt stå i kylen över natten.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 250 g (2,5 dl) mjölk
    • 28 g (4,5 msk) kakao
    • 140 g (1 dl) vit sirap
    • 2 g (1/4 tsk) salt
    • 100 g rumstempererat smör
    • 3 g (1 tsk) kardemumma
    • 500 g (ca 8,5 dl) vetemjöl

     

    Fyllning

    • 100 g (1 1/4 dl) odense mörk choklad, hackad eller odense chokladknappar mörk
    • 250 g riven mandelmassa
    • 100 g (1 dl) apelsinjuice
    • finrivet skal av 1 apelsin
    • 600 g (6 dl) vispgrädde

    Garnering

    • Florsocker
    • Kakao

    Liknande recept