• Ciabatta med surdeg och durum
  • Ciabatta med surdeg och durum

    • 24
    • 28 min
    • 2 tim

    Ciabatta är ursprungligen ett italiensk bröd som har varit populärt även på nordligare breddgrader i många år. Receptet innehåller förutom surdeg, durumvete med högt proteininnehåll och gluten vilket gör brödet mer lätt och luftigt.

    Ciabatta är väl lämpad för frysning, så länge de är väl förslutna i fryspåsar. Tina i rumstemperatur och värm i ugnen vid 200 °C i några minuter innan servering.

    2.18/5

    85 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda durumvete och vetemjöl i en bakskål – smula i jästen och tillsätt vatten, 15 °C, olivolja och surdeg. Knåda degen i 2 minuter på låg hastighet, sedan 7 minuter på snabb hastighet. Tillsätt saltet och knåda degen i ytterligare 4 – 5 minuter på hög hastighet. Degen kan vara lite klibbig även när den har knådats. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 2

      Häll lite olivolja i en skål, lägg i degen och låt den jäsa i 60 minuter.

    • 3

      Lägg lite mjöl på ett bakplåtspapper i en stor ugnsform och tryck ut degen ca 1-1,5 cm tjock. Täck med plast eller en lätt fuktad handduk och låt degen jäsa ytterligare i ca 60 minuter.

    • 4

      Vänd försiktigt degen på en ren köksbänk – försök att hålla degens rektangulära form. Dela degen i lika delar med en kniv och placera på en bakplåtspapper-täckt ugnsplåt (eller två vid behov). Ta lite olja på händerna så att degen inte fastnar. Täck och låt bröden jäsa till dubbel storlek i ca 45-90 minuter. Värm ugnen till 260 °C.

    • 5

      Sätt ciabattorna i ugnen och sänk omedelbart temperaturen till 230 °C. Grädda i cirka 18 – 25 minuter tills de är gyllene och låt sedan svalna på ugnsgaller.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser


    Liknande recept