• Citronrulle
  • Citronrulle

    • 2 stora längder eller 4 st små längder
    • 30 min
    • 3 tim 20 min

    En trevlig rulle med en god gömma inuti. Välj mellan två ljuvliga fyllningar eller skapa din egen fyllning. En god idé är att baka flera veterullar, med olika fyllning.

    3.44/5

    275 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och blå vallmo i matberedarens skål. Klicka i smöret och smula jästen över.

    • 2

      Värm mjölken till 30°C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min.

    • 3

      Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 min.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta.

    • 5

      Fyllning 1: Blanda mandelmassa och kesella och bre fyllningen på nästan hela degen, spara 1 cm kant på ena långsidan. Strö över vaniljsocker. Rulla samman degplattan. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

    • 6

      Fyllning 2: Blanda samman citroncurd , potatismjöl & vaniljsocker. Stryk sedan upp degplattan med smör och sedan curden. Rulla ihop, skär sedan 3 cm bitar som du trycker till lätt uppe på ryggen.

    • 7

      Sätt ugnen på 230°C. Pensla rullen med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker och blå vallmofrön. Sätt in plåten, och sänk ugnen till 220°C . Låt rullarna gräddas i 15-20 minuter tills den fått fin färg. Lägg rullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50g ( 1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 900 g (ca 15 dl) vetemjöl
    • 100 g (ca 1 dl) strösocker
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 1-2 tsk vallmofrön, blå
    • 150 g rumstempererat smör
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk
    • 1 st riven citron

    Fyllning

    Fyllning 1:

    • 100 g  mandelmassa, riven
    • 75 g (ca 0,75 dl) strösocker
    • 200 g (ca 2 dl) kesella citron
    • 15 g (ca 1 msk) vaniljsocker

    Fyllning 2:

    • 50 g smör
    • 2 dl citroncurd, färdigköpt av god kvalitet
    • 4 g (ca 2 tsk) potatismjöl
    • 5 g (ca 1 tsk) vaniljsocker, ekologiskt

    Pensling

    Ägg

    Garnering

    Pärlsocker och blå vallmofrön


    Liknande recept