• Citronsnurror med vallmo
  • Citronsnurror med vallmo

    • 24 st
    • 30 min
    • 1 tim 25 min

    Ljuvliga bullar med citroncurd. Både sött och syrligt på en och samma gång. En härlig idé är att göra bullar av halva degen och en butterkaka av andra halvan. Extra gott blir det dessutom om man trycker ner lite mandelmassa mellan bullarna i kakan.

    Om man vill kan man frysa in butterkaka innan man gräddar den. Hoppa då över den andra jäsningen och frys direkt. Ta fram och tina i rumstemperatur, låt jäsa och grädda. Perfekt till den dag då du vill ha nybakat!

    4/5

    392 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och blå vallmo i matberedarens skål. Riv citronen och blanda ner. Klicka i smöret och smula jästen över.

    • 2

      Värm mjölken till 30°C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min i maskin och 10 min för hand.

    • 3

      Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 min.

    • 4

      Blanda samman citroncurd , potatismjöl & vaniljsocker

    • 5

      Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Stryk på smör och därefter curden. Rulla ihop och  skär 3 cm bitar som du trycker till lätt uppe på ryggen. Eller lägg dem i en form, likt en butterkaka. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. (Vill du frysa bullarna/kransen/kakan, så ska du göra detta nu. När du sedan vill grädda dessa så låter du dem tina och  och jäsa i 30 min innan du ska grädda).

    • 6

      Sätt ugnen på 230°C. Pensla bullarna/kakan med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker och blå vallmofrön. Sätt in plåten, och sänk ugnen till 220°C . Grädda bullarna tills att de har fått fin färg, ca 10 min (kransen/kakan ska gräddas i 15-20 min). Ta ut plåten och låt bullarna svalna under en bakduk.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 900 g (ca 15 dl)) vetemjöl
    • 100 g (ca 1 dl) strösocker
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 1-2 tsk vallmofrön, blå
    • 150 g smör, rumstempererat
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk
    • 1 citron, riv skalet

    Fyllning

    • 50 g smör
    • 2 dl citroncurd, färdigköpt av god kvalité
    • 8 g (ca 2 tsk) potatismjöl
    • 5 g (ca 1 tsk) vaniljsocker, ekologiskt

    Pensling

    Ägg

    Garnering

    Pärlsocker och blå vallmofrön

     


    Liknande recept