• Cronuts
  • Cronuts

    • 40 st
    • 1 tim
    • 3 tim 40 min

    Ett härligt bakverk från USA som har mycket av allt. Den kan vara lite omständlig att göra. Vill man så förbereder man dem till steg 6, och fryser sedan ner fyrkanter som du enkelt tar ut och jäser upp och friterar.  Variera med olika typer av toppings eller doppa i kanelsocker.

    4.4/5

    246 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda ihop mjölk och jäst i en bunke. Tillsätt strösocker, ägg och vaniljsocker och blanda ordentligt.  Tillsätt hälften av mjölet och arbeta in i degen tills klumparna försvunnit och tillsätt sedan resterande mjöl och arbeta i maskin ca 10 min. Häll i saltet i slutet. Degen ska vara något klibbig.

    • 2

      Låt degen vila i kylskåp i 30 min.

    • 3

      Lägg den kylda degen på mjölat bakbord och kavla ut en rektangel (45/60 cm) och bred ut det rumstempererade smöret jämt över hela degen.

    • 4

      Gör ett treslag: Ta tag i ena kortsidan och vik in den så att kanten ligger två tredjedelar in på degen, och vik sedan in den andra kortsidan över. Resultatet blir en deg i tre lager.

    • 5

      Låt degen vila i kylskåp i 15 min.

    • 6

      Kavla ut degen till en rektangel igen (45/60 cm) och gör ett nytt treslag. Upprepa sedan ovanstående moment 3 gånger, men låt degen vila 15 min i kylskåp mellan varje slag. Låt degen vila 35 min sista varvet.

    • 7

      Ta ut degen och skär ut fyrkanter 7/7 cm. Låt jäsa tills att de är riktigt uppjästa.

    • 8

      Hetta upp frityrolja i en tjockbottnad kastrull eller fritös till 180 grader (använd en liten degbit för se om oljan är varm).

    • 9

      Fritera cronuten 2-3 min på varje sida eller tills dem är gyllenbruna.

    • 10

      Ta upp och doppa i socker eller glasera med  chokladfrosting.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 450 g (ca 4,5 dl) mjölk, rumstempererad
    • 180 g (ca 2,25 dl) strösocker
    • 6 st ägg, stora
    • 15 g (ca 3 tsk) vaniljsocker
    • 1020 g (ca 17 dl) vetemjöl
    • 12 g (ca 2 tsk) salt
    • 600 g smör, rumstempererat

    Topping

    Chokladfrosting:
    Rör samman florsocker och kakao, tillsätt vatten till lagom konsistens. Eller gör en god chokladtryffel och stryk över bakverken.


    Liknande recept