• Danskens Rågbröd
  • Danskens Rågbröd

    • 3 st
    • 30 min
    • 4 tim

    Supergott grovt bröd som funkar finfint till ost, sill eller bara med ett gott smör i all sin enkelhet. Låt med fördel brödet vila till nästa dag då de flesta matbröd blir godare efter någon dags mognad. Det gäller framförallt grovt bröd som har ett högt innehåll av fullkorn.

    3.13/5

    485 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda alla ingredienser till dag 1.  Slå över kokande vatten och arbeta samman till en gröt.  Låt stå till nästa dag.

    • 2

      Smula jästen och lös upp i vattnet. Blanda samman alla ingredienserna, även fördegen.

    • 3

      Degen behöver arbetas i minst 30 minuter och ska vara kletig.

    • 4

      Smörj 3 avlånga formar (typ sockerkaksformar) och fördela degen jämnt i formarna. Låt jäsa i ca 45 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 230°C.

    • 6

      Sikta lite mjöl över bröden och sätt sedan in dem i ugnen ca 20 minuter, sänk därefter temperaturen till 200°C och grädda ytterligare i 60-70 minuter.

    • 7

      Låt gärna brödet vila minst i 1 dygn innan du njuter av det.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1

    • 500 g (ca 5 dl) vatten, kokande
    • 280 g (ca 4 dl) rågkross
    • 1 dl linfrö
    • 1 dl kryddmix av malen spiskummin, anis och fänkål.
    • 34 g (ca 2 msk) salt

    Dag 2


    Liknande recept