• Danskt rågbröd med klippt råg, solrosfrön och linfrön
  • Danskt rågbröd med klippt råg, solrosfrön och linfrön

    • 2 bröd
    • 30 min
    • 4 tim

    Ett grovt och gott bröd med lång hållbarhet. Varieras enkelt efter tycke och smak. Du kan till exempel byta ut solrosfrön mot pumpakärnor eller russin.

    3.35/5

    669 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1:

      Koka upp vatten och häll det över ingredienserna till skållningen. Låt stå i rumstemperatur över natten

    • 2

      Dag 2:

      Tillsätt vatten, ca 28°C, och övriga ingredienser.

    • 3

      Blanda i maskin i 30 min på låg hastighet. Degen ska vara som en gröt.

    • 4

      Låt jäsa i bunken i ca 60 min under plast eller bakduk.

    • 5

      Smörj formar och fyll 3/4 med degen.

    • 6

      Låt jäsa 40-50 min under plast eller bakduk.

    • 7

      Sätt ugnen på 250°C.

    • 8

      Sätt in plåten med brödet i ugnen. Sänk temperaturen till 180°C.

    • 9

      Grädda i ca 45 min eller till brödet har en innertemperatur på 98°C.

    • 10

      Vänd ut brödet från formen och låt svalna på galler.

      Brödet blir bäst att skära och äta dagen efter bakning.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Skållning dag 1:

    • 250 g (ca 2,5 dl) vatten
    • 150 g (ca 3 dl) klippt råg/rågkross
    • 100 g (ca 1,5 dl) solrosfrö
    • 30 g (ca 2 msk) linfrö
    • 12 g (ca 2 tsk) salt

    Bortgörning dag 2:


    Liknande recept