• Danskt rågbröd med fyrkornskross och linfrön
  • Läsarrecept

    Danskt rågbröd med fyrkornskross och linfrön

    • 4 bröd
    • 30 min
    • 12 tim

    Danskt rågbröd med fyrkornskross och linfrö.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.13/5

    477 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1:

      Blanda de torra ingredienserna och häll sedan det kokande vattnet över, låt blandningen stå och gosa till sig ett dygn.

    • 2

      Dag 2:

      Tillsätt vattnet (lite kallare än fingervarmt) och häll sedan ned de övriga ingredienserna. Kör med degkrok i maskinen i cirka 20 minuter.

    • 3

      Låt jäsa i 90 min och häll upp i avlånga formar och jäs i ytterligare 30 min.

    • 4

      Värm ugnen till 225°C (varmluft) och ställ in bröden. Sänk till 175°C efter 10 min.

    • 5

      Man kan mäta temperaturen på brödet istället för att ta tid och brödet skall då ha en innetemperatur på 98°C.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1

    • 300 g (ca 3 dl) vatten, hett
    • 140 g (ca 2 dl) råg, hel
    • 70 g (ca 1 dl) fyrkornskross
    • 24 g (ca 3 msk) linfrö
    • 12 g (ca 2 msk) salt

    Dag 2:

    • 50 g ( 1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl) vatten
    • 140 g (ca 1 dl) mörk sirap
    • 300 g (ca 5 dl) rågmjöl, grovt
    • 60 g (ca 1 dl) rågsikt
    • 60 g (ca 1 dl) vetemjöl special

    Liknande recept