Dinkelbröd med valnöt, fänkål och torkad aprikos
2 bröd
25 min
2 tim
Ett mustigt bröd med dinkel, fänkål, valnötter och aprikos. En lite annorlunda brödvariant på julbordet.
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke eller degblandare, tillsätt salt och 37 °C vatten, rör tills jästen löst sig.
-
2
Tillsätt valnötter, aprikos, fänkål och mjölet, lite i taget.
-
3
Blanda till en smidig deg i ca 5 minuter.
-
4
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
-
5
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda ut luftbubblor.
-
6
Dela degen i 2 lika stora delar, rulla till avlånga bröd.
-
7
Lägg bakplåtspapper i 2 brödformar med måtten- ca 9 x 27 cm.
-
8
Sätt ugnen på 200 °C.
-
9
Lägg degarna i formarna och låt jäsa i ca 20 minuter under bakduk.
-
10
Pensla med vatten och tryck ner grovhackade valnötter och torkade aprikoser. (Tryck ner dem ordentligt i degen, annars är det lätt att de sticker upp ovan brödets yta under gräddningen och risken är att de bli brända.)
-
11
Strö över flingsalt och lite mjöl.
-
12
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter, rekommenderad innertemperatur på 96-98 °C.
-
13
Låt svalna på galler under bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 5 g (ca 1 tsk) salt
- 760 g (7 ½ dl) vatten, 37 °C
- 80 g (ca 2 dl) valnötter, grovhackade (spara lite till topping)
- 100 g (ca 1 dl) torkad aprikos, grovhackad (spara lite till topping)
- 3 g (ca 1 tsk) fänkål, malen
- 940 g (ca 14 dl) dinkelvete, siktat
Pensling
- vatten
Garnering
- 80 g (ca 2 dl) valnötter, grovhackade
- 100 g (ca 2 dl) torkad aprikos, grovhackade
- 6 g (1 tsk) flingsalt
- lite mjöl