• Dinkelbröd
  • Dinkelbröd

    • 1 bröd
    • 30 min
    • 24 tim

    Testa detta ljuvliga dinkelbröd. Arbeta ihop degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten så har du ett härligt frukostbröd (eller arbeta ihop degen på morgonen och låt den jäsa över dagen). Ca tio timmar kalljäsning räcker.

    3.35/5

    527 Röster

    Gör så här:

    • 1

      På kvällen:

      Lös upp jästen i kallt vatten. Tillsätt sedan olja, solroskärnor, det mesta av dinkelmjölet och till sist saltet under bearbetning.

    • 2

      Bearbeta degen tills den känns smidig. Den får gärna vara lite kladdig.

    • 3

      Häll degen i teflonbelagd eller oljad form och plasta in formen noggrant.

    • 4

      Ställ formen i kylskåpet över natten.

    • 5

      Morgonen därpå:

      Ta ut degen ur kylskåpet och låt den jäsa en stund i rumstemperatur medan ugnen värms till 175 °C.

    • 6

      Snitta gärna bröden direkt innan gräddning.

    • 7

      Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter.

    • 8

      Lyft ur limpan och låt svalna inlagd i handduk.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) vatten
    • 36 g (3 msk) olivolja
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 75 g (1 dl) solroskärnor
    • 720 g (ca 12 dl) dinkelmjöl

    Liknande recept